Du leser nå Dagbladet Pluss

Satirisk svartsyn

Ufriheten er miljø, motiv og moral i Det Norske Teatrets nygamle «Jeppe».

OG JEPPE DRIKKER: Kyrre Hellum spiller en Jeppe med mange sorger å drukne. Han innrammes av en teatral og kunstig verden, der dramatikeren, Holberg (spilt av Glenn André Kaada, stående bak) både fungerer som instruktør- og despotmetafor. Øyvin Berven, sittende i rollen som husholdersken, og Randolf Walderhaug, stående på hodet som baronen, er også på bildet. Foto: Dag Jenssen, Det Norske Teatret
OG JEPPE DRIKKER: Kyrre Hellum spiller en Jeppe med mange sorger å drukne. Han innrammes av en teatral og kunstig verden, der dramatikeren, Holberg (spilt av Glenn André Kaada, stående bak) både fungerer som instruktør- og despotmetafor. Øyvin Berven, sittende i rollen som husholdersken, og Randolf Walderhaug, stående på hodet som baronen, er også på bildet. Foto: Dag Jenssen, Det Norske TeatretVis mer

TEATER: Jeppe (Kyrre Hellum) er ikke bare ufri i sin tørst.

Han er ufri under sin kone, ufri under sine egne svakheter, ufri under sin egen avmakt og ufri i det samfunn han lever i. Det finnes ikke håp og det finnes ikke flukt.

Lothar Trolle og Uwe Cramers versjon av «Jeppe» er dypt pessimistisk teater. Samtidig er det lattervekkende, effektivt og skarpt.

Teatermarkører

Da Trolle skrev sin versjon av «Jeppe», ble den oppfattet som en kommentar til det kommunistiske Øst-Tyskland han levde i.

Holbergs navn på pisken, Mester Erik, ble endret til Onkel Erich, og forstått som en henvisning til Honecker. Stykket ble ikke oppført.

Når det nå blir det har fornavnet (denne gang tilhørende en batong, som fortsatt blir omtalt som pisk) fått enda en oppdatering, med henvisning til teatersjef Ulfsby. Det er betegnende, for hele teatret er en scene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.