Satiriske mord fra Nærum

Nordmenn er dessverre født med ski på beina. Nå brukes også skiene på de evige jaktmarker. Knut Nærum (NRK) har krimbokdebutert under tittelen «Døde menn går på ski».

- Jeg skrev ut boka fra november til juni, men jeg har gått svanger med ideen i fjorten år etter at jeg kom på tittelen, sier Knut Nærum da vi treffer ham på en bibliotekbar i Oslo.

Han er kledd for mysterier, Nærum. Som kanskje først og fremst er kjent som Knut i satiremagasinet «Nytt på nytt» . Her sammen med miss Hærland og NRKs svar på Davy Wathne, Jon Almås.

Sistnevnte fikk for øvrig Riksmålsforbundets lytterpris i går. Noe Nærum ble minnet på opptil flere ganger av juryens medlemmer som svinset rundt vårt stambord.

- Egentlig begynte denne boka som et teaterstykke, men da jeg hadde skrevet meg langt inn i snøstormen, fant jeg ut at jeg måtte søke en annen arena, og da utviklet det seg til ei krimbok. For meg er dette den boka som Bernhard Borge aldri rakk å utgi i sine samlede verker, der hvor man reiser til høyfjellet i påsken for å begå mange mord, sier Nærum.

Svart messe

På elegant vis leker forfatteren med krimsjangeren i «Døde menn går på ski». Likevel uten å miste plottet der oppe ved foten av Gygernutfjellet. Leserne blir tatt med på en påsketur, via tog, iscenesatt av milliardæren Sverre Hartkorn. Han frister med svimlende pengegaver og setningen «En av dere kommer til å myrde meg».

Nærums favoritter

Enhver krimforfatter med respekt for kniv og gaffel har sine favoritter innenfor sjangeren, så også debutant Nærum.

  • ANTHONY BERKELEY:

«Konfektmordet»
  • G.K. CHESTERTON:

«The Innocence of father Brown» (noveller)
  • JOHN DICKSON CARR:

«Den hule mannen»
«The Arabian Nights Murder»
  • ELLERY QUEEN:

«Cat of many tails»
«The Greek Coffin Mystery»

  • BERNHARD BORGE:

«Nattmennesket»
«Døde menn går i land»
«De dødes tjern»

Boka er en svart messe verdt, et oppkomme av umulige forbrytelser, pjoltere, detaljer, Rohypnol, psykoanalyser og døde mennesker som har smurt seg bort.

En hyllest

- Stilen er helt klart ment som en hyllest til en viss type krim som ikke lenger blir skrevet av så mange, sier Nærum.

- En tittel og tre mord skulle være med. Tittelen er der. I og for seg mordet i det åpne rom også, mens mordet i det lukkede rom - med ei dør låst fra innsiden - ikke var så lett å få til, men det er på en måte med ettersom lensmannen blir stukket i hjertet med en skistav uten trinse. Det tredje mordet skulle foregå i fullt dagslys med fullt av mennesker rundt, men det ble ikke helt slik, sier Nærum, hvis vi da forsto ham riktig?

- Du lot deg ikke friste til å la satiren ta overhånd?

- Dette er en krimroman med humor som krydder, men jeg bestemte meg tidlig for å holde meg innenfor merkesteinene for sjangeren. Måtte holde meg i skinnet, hvis ikke hadde humoren tatt vekk brodden av plottet, sier forfatteren, som har lagt hendelsene i boka så tett opp til nåtid som mulig.

EN NÆRUM-DØDEN-OPPLEVELSE: Knut Nærum under pistolintervjuet i går. Kledd for anledningen i dress av irsk tweedkvalitet. - Min redaktør av boka har uttalt at jeg er norsk litteraturs svar på Madonna: ny bok og nytt image, sier Nærum, som legger til at konfeksjonen bare brukes «for krimbokforfatterintervjuer av denne typen».