INGEN KLOVN: Trond Giske, En klovn? Klovn er heller de som vil bidra til å avskaffe Fellesskolen, mener artikkelforfatteren. Foto: Tom A. Kolstad / NTB Scanpix
INGEN KLOVN: Trond Giske, En klovn? Klovn er heller de som vil bidra til å avskaffe Fellesskolen, mener artikkelforfatteren. Foto: Tom A. Kolstad / NTB ScanpixVis mer

Sats på Fellesskolen, Giske!

En lærer som har undervist i tretti år vil selvsagt bli en enda bedre pedagog ved å studere et par dager i uka.

Meninger

AP-medlem Ingvald Straume kaller deg en klovn i Dagbladet 24.2. Dette fordi du etter hans mening ?vingler? i skolepolitikken. Jeg ser det ikke slik. Klovn er heller de som vil bidra til å avskaffe Fellesskolen. For det kan resultatet bli hvis du følger Straumes forslag om å reversere etterutdanningsreformen.

Min far, avdød professor i skolehistorie Knut Tveit, forsket på det som etter hvert utviklet seg til å bli dagens Fellesskole. Denne gjorde det mulig for småkårsfolk å lære seg å lese og skrive, det var ikke lenger bare forbeholdt heldige elever på privatskoler.

Men min far mente også at Fellesskolen i framtida bare kan overleve i kraft av høy kvalitet. Det vil ikke være nok at den er gratis, den må også være best. I motsatt fall vil private tilbud poppe opp.

Dette begrunnet han med at foreldre står sine egne barn nærmest. Hvis de må velge mellom å sende sitt barn til en svak offentlig skole, eller til en bedre - om enn dyrere - privat løsning, vil stadig flere velge det siste. Foreldre vil ikke tillate at akkurat deres barn skal bli en nytteløs brikke i en ideologisk kamp for Den store møteplassen.

Lærere i norsk grunnskole har i dag fått en unik mulighet til å oppdatere seg og få formell kompetanse i fag de underviser i. De kan ta et par dager fri fra jobben hver uke og studere - med full lønn. Slå den, lærere i andre land! Men det varer ikke lenge før pipekonserten begynner - om den stakkars læreren på 57 år som etter tretti år i skolen må oppdatere seg i faget sitt og lære seg ny didaktikk. (Som om en dataingeniør ville ha beklaget seg over det samme.)

Men en lærer som har undervist i tretti år vil selvsagt bli en enda bedre pedagog ved å studere et par dager i uka. Selvsagt vil hans nyvunne innsikt i moderne læringsmetoder bli en berikelse for fagmiljøet på hans skole. Selvsagt vil lærernes generelle status og lønn øke med en slik kompetanseheving. Og selvsagt vil norsk skole som helhet styrkes av dette.

Bidra derfor heller til å øke studietilbudet, Trond. De aller fleste lærere jeg har snakket med er nemlig glade for dette videreutdanningstilbudet. Selv veteraner. De er glade for et grep som både vil styrke dem som pedagoger og på sikt gjøre at Fellesskolen forblir Den store møteplassen.

Lykke til!