Sats på forskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken det siste året mot Regjeringens svake satsning på forskning og høyere utdanning, har nesten uten unntak kommet fra forskningssektoren. De rødgrønne har ikke møtt mye politisk motstand fra opposisjonen og har derfor kunnet gjøre dype kutt i FoU-budsjettet og prioritere barnehager og distriktspolitikk. Unntaket er Venstre som skriver i Dagbladet 23. juli at det kreves «politisk evne til å se forskningens betydning og politisk vilje til å satse på forskning». Slik vilje har ikke vært særlig synlig og de borgelige partiene og enkelte SV-politikere sitter derfor i glasshus når de nå ønsker kunnskapsministeres avgang.

Flere fremtredende forskere har kommet med forslag for å bøte på situasjonen uten at politikerne har reagert. Professor Brandtzæg har foreslått å overføre fem milliarder fra oljefondet til forskningsfondet og at statens innsats må økes for å nærme seg målet om tre prosent av BNP til forskning. Forskningsrådet har pekt på manko på fem milliarder på utstyrssiden. Men det mest alvorlige er bråstoppet i nye stipendiatstillinger i en tid med svak rekruttering og forventet stor avgang av forskere. Dette er en elendig signaleffekt overfor unge som ønsker en forskerkarriere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer