Sats på kvinnene

Langsiktig suksess krever mer ressurser.

Meninger

For en spennende EM-finale. To brente straffer og et annullert mål viste at de norske fotballjentene med litt flaks og bedre treffsikkerhet kunne ha gått helt til topps. Hvem hadde trodd det for bare noen uker siden? Samtidig forteller statistikken at de tyske mesterne var overlegne. Det skulle nesten bare mangle. Tyskerne har dominert europeisk kvinnefotball i årevis. De spiller i en annen divisjon når det gjelder rekruttering, satsing og oppslutning. At Norge overhodet kom til finalen, er en stor seier. Det er bare å gratulere spillerne med sølv.

Det betyr at det norske landslaget er nest best i Europa i en av de største internasjonale idrettene for kvinner. Fotball er langt større enn håndball, langrenn og skiskyting. Det er fotball faktisk også blant norske jenter. Likevel er satsingen overraskende svak fra Norges Fotballforbunds side. Det virker som man fortsatt ikke tar det helt på alvor og først og fremst ser det som en barneidrett. Å bygge opp et landslag som selv på en dårlig dag kan matche de beste, krever en langsiktig satsing og flere ressurser.

Det er riktig som flere har observert at kvinnefotball ikke trekker et stort publikum. Det samme kan for så vidt sies om store deler av herrefotballen, uten at det synes å påvirke den nasjonale satsingen eller mediedekningen nevneverdig, tross begredelige resultater de siste åra. Mens herrelandslaget sliter med å kvalifisere seg for mesterskap, har kvinnene tatt seg til finalen i en idrett hvor konkurransen er atskillig tøffere enn da Norge samlet mesterskap på 1990-tallet.

Vi er alle medgangssupportere og heier når det går bra, men suksess i idrett krever ressurser og organisering over tid, også når det går dårlig. Jentene som i disse dager spiller fotball i Norway Cup bør kunne drømme om å spille på landslaget, akkurat som gutta. I Sverige har både satsing og mediedekning gjort landslaget til yndlinger. Det mangler i Norge.

Landslagets EM-sølv bør være en gyllen mulighet til å legge press på Fotballforbundet. Landslagssjef Even Pellerud har gode kort på hånda og burde kunne forvente velvilje, men selv ikke gode resultater synes å hjelpe kvinneidretten. Fotballforbundet har nå sjansen til å rette opp det inntrykket.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.