Satser 40 mill. på norsk film

Den verdenskjente filmskaperen Luc Besson spytter i 40 millioner kroner når Joachim Rønning og Espen Sandberg fra Sandefjord spillefilmdebuterer.

Luc Besson er ingen hvem som helst i europeisk filmbransje. Han har laget filmer som «Det femte element», «Leon», «Nikita» og «Det store blå».

- Likte manuset

Nå blir han hovedprodusent for Rønning og Sandbergs film «The Lake», en engelskspråklig film som delvis skal spilles inn i Norge, fortrinnsvis på Vestlandet et sted.

Til vanlig jobber Rønning og Sandberg som reklamefilmskapere. De er et regiteam som jobber rundt omkring i verden, blant annet jobber de med et fransk selskap som eies av Luc Besson.

- En dag spør Besson om de ikke har et manus liggende, og det har de jo. Besson likte det meget godt. Rønning og Sandberg har skrevet kontrakt som innebærer at Besson stiller 40 millioner kroner til rådighet for hele produksjonen, sier Espen Horn, produsent i reklamefilmproduksjonsselskapet Motion Blur i Oslo. Horn driver selskapet sammen med de to gutta og Veslemøy og Harald Zwart.

Dyr i Norge

Manuset til «The Lake» er skrevet av Joachim Rønning, broren Andreas Rønning og Espen Sandberg.

Det er ikke mange norske filmfolk som får lage en så dyr film. 40 millioner er småpenger internasjonalt, men her hjemme kan en slik sum fort finansiere både to og tre norske spillefilmer som får offentlig støtte.

Filmen var i utgangspunktet tenkt som en amerikansk film, men etter hvert innså man at filmen kunne filmes hvor som helst, og at det hadde det vært morsomt å få den europeisk. Dermed ble det klart at det også kan gjøres opptak i Norge.

Norske filmfolk

- Det finnes en hel haug med gode locations i Norge, og det er der jeg kommer inn, i en eller annen form som biprodusent, sier Horn.

Opptakene starter i slutten av april 2003, og vil pågå i ti uker. En av de seks hovedrollene vil bli besatt av en nordmann, samt flere mindre roller vil være norske. Resten av skuespillerne vil komme fra England og Frankrike. Store deler av filmteamet vil være norske filmfolk.

Filmen handler om seks ungdommer på dykketur i et øde og isolert område. Når en av gjengen plutselig dukker opp død, sender søket etter den skyldige de overlevende inn i en stadig skiftende ond sirkel av terror, svik og selvoppfyllende profetier. Manuset er basert løst på faktiske hendelser.

SATSER STORT: Franskmannen Luc Besson under Cannes-festivalen i 2000. Nå satser Besson på norske regissører.