Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Satser alt på skrivinga

Kjersti Bjørkmo dumpet innom Dagbladet.nos diktkammer ved en tilfeldighet. Under et år senere har hun vært månedens dikter to ganger. Nå satser hun for alvor på skrivinga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørkmo ble med diktet «Utenfor sentrum» kåret til månedens dikter for januar. Dermed er hun den eneste som har blitt månedens dikter to ganger i Diktkammeret.

Dessuten vant hun kammerets kjærlighetsdiktkonkurranse med «Mellom kaffe og kultur» i september.

Forløsning på Diktkammeret

Kjersti Bjørkmo dumpet innom Diktkammeret ved en tilfeldighet for snart ett år siden. Da hadde hun skrevet på en novellesamling over lengre tid, men sto fast. Diktkammeret ble en slags forløsning.

- Jeg hadde aldri tenkt på at jeg kanskje hadde noe å bidra med i diktform før jeg forsiktig vis snekret sammen mine første dikt og sendte dem ut på kammeret, forteller hun.

Det forsiktige forsøket ga altså ubeskjedne resultater.

Blir eremittdikter

Nå blir skrivinga blodig alvor for Kjersti Bjørkmo. I skrivende stund er hun på vei inn i en lengre «eremittilværelse». Innen sommeren håper hun å ha ferdig både en dikt- og novellesamling.

- Jeg har sagt opp jobben, plassert mine femten bananesker med eiendeler på et loft hos venner og reiser nå av gårde til et hus jeg har fått låne i havgapet for å skrive intensivt så lenge jeg greier, forteller hun.

I så måte kom utmerkelsen som månedens dikter for januar på et heldig tidspunkt.

- Nå starter jeg denne skriveperioden med poetisk oppdrift, sprudler Bjørkmo.

Les januardiktet:

utenfor sentrum

Skrevet av Kjersti Bjørkmo

det var den natten vi gikk oss vill

utenfor sentrum, og en kvinne

ropte fra sjette etasje, dette fallet

er en langsom skjønnhet, dette fallet

vil dere våkne fra og våkne fra, du

sa du kjente bevegelsen

som i snødansen under lyktene

og den mørke buen over

Juryens kommentar:

Eit dikt som dette fungerer samstundes på to plan. «det var den natten vi gikk oss vill utenfor sentrum» kan sjølvsagt bety at nokre konkrete menneske går seg vill i ein bydel utanfor bykjernen, men inneheld alle orda som skal til for å bety noko anna, nemleg at når me kjem bort frå det vesentlege (i oss sjølv) kan me gå oss vill i våre liv. Samstundes som dette diktet handlar om eit slikt fall (bort frå ein sjølv) og såleis peiker på ein smerte og ubehag, så er det eit dikt med stor vekt på det vakre, at det faktisk er vakkert også, det som skjer, rørslene våre og rørslene av snø i denne verda.

Men så inneheld diktet også ei uhyggeleg spenning som vert til i det nokre ord som er spreidde ut i diktet samlar seg i lesaren og skapar ei anna mogleg rørsle: kvinne - ropte – sjette etasje – fallet.

For juryen,

Helge Torvund

Juryen har denne gangen bestått av Kristian Rishøi, Mariann Aalmo Fredin, Håvard Rem, Helge Torvund og Maria Børja

SATSER ALT: Kjersti Bjørkmo (30) er trippelvinner på Dagbladet.nos diktkammer. Nå satser hun alt på skrivinga. - Jeg har sagt opp jobben og reiser nå til et hus jeg har fått låne i havgapet for å skrive intensivt så lenge jeg greier, forteller hun.
Hele Norges coronakart