Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Satser bredt på web-TV

Markedet for web-tv eksploderer. Småselskapene satser på lyd og bilde til næringslivet, mens TV2 kan tilby deg og meg fjernsynssendinger på Internett. Og snart kommer NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bredbånd-TV - helt på jordet?

Om få dager vil TV2 være den første fjernsynskanalen med web-tv i Norge. Men de får ikke være lenge alene. NRK sitter i forhandlinger med Telenor, og når Telenor har bredbåndet klart, er NRK på plass.

- Telenor blir muligens vår viktigste samarbeidspartner, kanskje den største. Mer vil jeg ikke si, vi sitter midt i forhandlinger nå, sier NRKs Futurum-direktør, Tor Fuglevik, til Dagbladet.

Det er fortsatt ikke klart når Telenor klarer å tilby den raske bredbåndsløsningen ADSL til sine abonnenter. Rykter i bransjen sier at det blir i november.

- Vi forhandler med NRK, og regner med å være ferdige i løpet av august/september, sier informasjonssjef Erik Nord i Telenor.

Han bekrefter at Telenor er villige til å gå aktivt inn for å sikre seg innflytelse over bredbåndssatsingen.

- Så fort Telenor er klar med sin løsning for ADSL, er vi på lufta, men vi trapper opp allerede fra 4. september, sier Tor Fuglevik.

4. september er dagen da NRK lanserer sin nye nettside.

Når TV2 nå kommer NRK i forkjøpet, er det fordi TV2 velger å gå i gang før en raskere bredbåndsløsning, såkalt ADSL, er klar. NRK kommer til vente til denne teknologien er klar, men da kommer de også for fullt.

28. august

TV2 liker å være hemmelighetsfulle om når de faktisk er på nettet med fullverdig web-tv. Men 28. august lanserer kanalen sin nye nyhetsssendeflate, og det vil også være en helt naturlig dato for å begynne bredbåndsendinger. Da får kanalen fjorten dager å kjøre seg inn på før OL begynner.

- Er det slik at TV2 nå kjøper seg en gammel Lada, mens NRK vil vente på en ny og bedre bil?

- Nei, jeg vil ikke si det, TV2 satser fint, og vi ser på TV2 som en mulig framtidig samarbeidspartner. Da er det viktig at TV2 blir sterk og vellykket, sier Tor Fuglevik.

26 mill.

Fuglevik har tidligere bedt politikerne om 200 millioner kroner til drift av fire nye digitale tv-kanaler. Hittil skal han klare seg med 26 millioner til nettstedet NRK.no fram til jul. Til sammenlikning koster det i dag rundt to milliarder å drive NRK1 og NRK2.

Mens NRK forteller at de sitter i forhandlinger med Telenor, holder TV2 kortene tettere til brystet.

- Vi velger å begynne med det som allerede finnes i dag, i stedet for å vente på bedre tekniske løsninger. Finner vi ingen samarbeidspartnere, får vi i verste fall starte selv, sier redaktør for TV2 Interaktiv, Gunnar Stavrum, til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke usannsynlig at Stavrum finner sine samarbeidspartnere blant tidligere kolleger. Flere avhoppere fra TV2, som Finn H. Andreassen, Trygve Rønningen og Ivar Steen-Johnsen, er godt i gang med å etablere seg på web-markedet. Også tv-kjendisen Hallvard Flatland har investert i et selskap som satser på den nye teknologien.

Etter det Dagbladet erfarer er spørsmålet om hvem som skal nyte godt av reklameinntektene det vanskeligste i flere av de forhandlingene TV2 fører med bredbåndsleverandørene.