OPTIMISTER: Sjefdirigent Jukka-Pekka Saraste (tv) og adm. dir. Odd S. Gullberg i Oslo-Filharmonien må klare seg med færre Hydro-millioner, men har likevel forventninger om en god 2010/11-sesong. Saraste har kontrakt med orkesteret fram til sommeren 2013. FOTO: Terje Mosnes/Dagbladet
OPTIMISTER: Sjefdirigent Jukka-Pekka Saraste (tv) og adm. dir. Odd S. Gullberg i Oslo-Filharmonien må klare seg med færre Hydro-millioner, men har likevel forventninger om en god 2010/11-sesong. Saraste har kontrakt med orkesteret fram til sommeren 2013. FOTO: Terje Mosnes/DagbladetVis mer

Satser friskt i trangere tider

Sibelius på blu-ray, Beethovens niende gratis på Rådhusplassen, sterke gjester og et stødig konsertprogram — Oslo-Filharmonien ser lyst på 2010/11-sesongen tross færre sponsormillioner.

||| Nok en gang blir Beethovens monumentale niende symfoni Oslo-Filharmoniens åpningsgave til hovedstadens befolkning????? når sjefdirigent Jukka-Pekka Saraste slår an tonen for en ny sesong på Rådhusplassen 20. august.

Den tilsvarende gratiskonserten trakk 8000 strilyttende mennesker i fjor, og med en både kunstnerisk og publikumsmessig god sesong bak seg, tar Saraste & co fatt på 10/11-sesongen med optimisme.

Fire bestillingsverk

I løpet av høsten og sommeren skal orkesteret oppføre bestillingsverk fra Lars Petter Hagen, Olav Anton Thommessen, Rolf Martinsson og Magnus Lindberg.

Det siste er et bestillingssamarbeid med Finlands Radios Symfoniorkester og Philharmonia Orchestra i London om et verk av Nordens for tida mest anerkjente komponist.

Europeiske søyler som Beethoven, Brahms og Mahler står selvsagt på konsertrepertoaret, og det samme gjør norske komponister som Arne Nordheim, Jon Øyvind Ness, Eyvind Alnæs, Pauline Hall og Johan Svendsen.

Frisk Truls Mørk

Som vanlig skal orkesteret spille med en rekke gjestesolister og -dirigenter. Blant de første er pianistene Angela Hewitt, Lars Vogt, Radu Lupu,  Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland; fiolinistene Vilde Frang, Elise Båtnes, Janine Jansen og Nikolaj Znaider og cellistene Truls Mørk — gledelig nok på vei tilbake etter lang tids sykdom — og Daniel Müller Schott. I alt 33 solister skal i aksjon, halvparten av dem norske, og fire er hentet fra Filharmoniens egne rekker. Blant gjestedirigentene er det flere på «vei opp»-dirigenter, som Marin Alsop, Eivind Gullberg Jensen, Bertrand de Billy, Semyon Bychkov og Jonathan Nott.

Færre turneer

Fra høsten av må Oslo-Filharmonien klare seg uten Hydro som eksklusiv sponsor. Selskapet vil likevel fortsatt sponse orkesteret, men det årlige beløpet blir redusert fra åtte til to millioner kroner. Adm. dir, Odd S. Gullberg sier at dette i første omgang vil føre til en kraftig demping av turnévirksomheten, i forhold til de foregående, svært turnéintensive sesongene.
- Men vi har fått forbedret det faste økonomiske tilskuddet, og skal klare oss bra. Vi kommer til å se oss om etter nye sponsorer, men akter å ta oss tid til å finne riktige og langsiktige samarbeidspartnere, sier han, og tilføyer at orkesteret har nå positiv egenkapital.

Kammermusikk

Oslo-Filharmonien har gode erfaringer med sin kammermusikksatsing i Ridehuset, og vil videreføre denne. Også de ungdomsrettede Concerto Grosso-arrangementene blir videreført, og orkesteret kommer sterkt på cd/dvd/blu-ray-fronten, etter at rettighetsforhandlingene mellom orkestermusikerne og arbeidsgiveren er i havn. I disse dager utkommer Sibelius' førstesymfoni på dvd og blu-ray i konsertopptak fra Oslo, med opptak fra orkesterets vårturné i Europa 2009 og Sarastes presentasjon av Sibelius som bonusmateriale. Nordisk film/Stein Roger Bull har stått for produksjonen, som allerede er solgt til NRK og Sveriges Televisjon. Nye nettsider er under forberedelse, og det vil sannsynligvis bli mulig å laste ned både lyd og bilder fra orkesterets konserter innen altfor lang tid.

Orkesteret har også bedret samarbeidet med Oslo Konserthus, som utreder   rehabilitering av bygget/utvidelse av storsalen i en ikke altfor fjern framtid.

FRISK:Truls Mørk satser på å spille med Oslo-Filharmonien i januar etter et langt avbrekk som følge av flåttbitt med komplikasjoner.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRISK:Truls Mørk satser på å spille med Oslo-Filharmonien i januar etter et langt avbrekk som følge av flåttbitt med komplikasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer