Satser millioner på narkoman elefant

Forhistorien til Norges dyreste film, «Free Jimmy» , er nesten like spenstig som selve historien om den narkomane elefanten og alle som jager hemmeligheten hans.

«Free Jimmy» («Sett Jimmy fri» på norsk) nærmer seg et budsjett på 100 millioner kroner. Den symboltunge prislappen kommer til å sprenges innen filmen når kinoer over hele verden neste år. Hvilket gjør animasjonsfilmen til den klart dyreste norske produksjonen noensinne.

-  Dette blir ikke bare Norges dyreste film . Det blir Norges største budsjettsprekk også. Det opprinnelige budsjettet vårt lød på 30 millioner kroner, sier mannen som har skrevet historien og utformet figurene - tegneserieforfatter Christopher Nielsen.

-  Dette er galskap. Helt vanvittig, samtykker mannen som nå sitter på alle rettighetene til «Free Jimmy» - Lars Hellebust.

Hellebust var mediemann i ti år, blant annet produsent og regissør i NRK - før han i 2001 gründet bredbåndselskapet Bluecom med en partner. De to bygde opp selskapet til å bli Norges tredje største. Da de i fjor solgte Bluecom til Catch, ble gevinsten voldsom:

-  Vi fikk 115 millioner kroner. Dermed satt jeg med nesten 60 millioner på bok. Noe måtte jeg bruke pengene på. Først fikk jeg tilbud om å investere i filmen. Det takket jeg nei til - for mye usikkerhet og risiko var knyttet til prosjektet. Etter hvert fikk jeg tilbud om å kjøpe hele selskapet som eide rettighetene, AnimagicNet. Da slo jeg til, forteller Hellebust.

PÅ DETTE tidspunkt, sommeren 2004, var 85 millioner kroner allerede skutt inn i filmen. 50 millioner fra norske og utenlandske investorer, 35 i form av offentlige støtteordninger i England og Norge.

-  Hva ga du for AnimagicNet, Hellebust?

-  Konfidensielt. Men det ligger i kortene at prisen var hyggelig - og et godt stykke unna det som var investert, sier Hellebust.

 VENN I NØDEN:  Den narkomane sirkuselefanten Jimmy blir ved en feil servert «uppers» i stedet for «downers» av de to trøtte typene Odd og Gaz. I kaoset klarer Jimmy å rømme.  På vidda treffer han elgen, som hjelper Jimmy å bli rusfri. Men ikke langt unna jager rivaliserende bander på elefantens hemmelighet.
VENN I NØDEN: Den narkomane sirkuselefanten Jimmy blir ved en feil servert «uppers» i stedet for «downers» av de to trøtte typene Odd og Gaz. I kaoset klarer Jimmy å rømme. På vidda treffer han elgen, som hjelper Jimmy å bli rusfri. Men ikke langt unna jager rivaliserende bander på elefantens hemmelighet. Vis mer

I AnimagicNet dreier alt seg nå om å få ferdig «Free Jimmy». Lars Hellebust anslår at han, i tillegg til kjøpesummen, har puttet inn nærmere 15 millioner kroner av egen lomme. Med de 85 fra før, er filmbudsjettet derfor i ferd med å runde 100 millioner kroner.

KREATIVT SETT er «Free Jimmy» Christopher Nielsens prosjekt fra A til Å. Han begynte å skrive på filmmanuset i 1998, og de seks første åra var tornefulle. Men nå har det løsnet.

Flere av Nielsens gamle figurer har fått nytt liv i filmen, nemlig de to trøtte typene Odd og Geir (Odd og Gaz på engelsk), kompisen Kælle (Flea), den råtne Roy Arnie, samt erketrønderske Hold Brillan og kompisene hans.

Den narkomane elefanten Jimmy derimot, er ny. Det samme er en gjeng dyrevernere, en brutal samemafia, og sirkuset der Jimmy dopes ned og vises fram hver kveld.

-  Nå fungerer det slik at jeg betaler Christopher for hans viktige bidrag. Og hvis filmen går bra, trenger han ikke bekymre seg for framtida. I det øyeblikk vi går overskudd, mottar han en hyggelig prosent i royalties. Det samme gjør Woody Harrelson, som jobbet daglig i bortimot én måned - for en brøkdel av hva han vanligvis krever, sier Hellebust.

Også andre ledende skuespillere, Kyle McLachlan, har royalties-avtaler.

Og for et cast den norskproduserte, men engelsktalende filmen har! Oscar-nominerte Woody Harrelson gjør sleipingen Roy Arnie. Kyle McLachlan (Blue Velvet, Twin Peaks, Sex & singelliv) gir stemme til lederen for dyrevernerne. Samantha Morton, som spilte mot Tom Cruise i «Minority Report», gjør en annen dyreverner. Phil Daniels (fra «Quadrophenia» - Nielsens favorittfilm) er den trøtte typen Gaz (Geir på norsk). Den andre trøtte typen, Odd, låner stemme fra den kjente britiske komikeren Simon Pegg. Kompisen deres Flea, (Kælle), gjøres av Jay Simpson («Beautiful People», «This Year\'s Love»). Stemmene til samemafiaen leveres av den populære britiske komikertrioen The League of Gentlemen. Den russiske sirkusdirektøren gjøres av Jim Broadbent (Oscar for mannlig birolle i «Moulin Rouge»).

-  I filmen er det ingen tvil om at vi befinner oss i Norge. Vi gjør selvfølgelig en norsk versjon også, der Are & Odin, Kristopher Schau, Mikkel Gaup, Egil Birkeland og Janne Rønningen medvirker. Men det er de engelsktalende stemmene som figurenes leppebevegelser er synkronisert etter, sier manusforfatter og regissør Nielsen til Dagbladet.

-  Hvem av stjernene likte du best å jobbe med?

Christopher Nielsen tenker seg om lenge. Så sier han:

-  Alle gjør bra ting. Woody, kanskje. Han har den største rollen, og han gjorde en spesiell greie i studio. Vi snakket fram og tilbake om hvordan Roy Arnies stemme burde lyde. Plutselig sa Woody: «Yeah, I\'ve got an Idea». Og så dro han opp stemmen til en kompis av seg, en asiat som hadde lært å snakke slik som afroamerikanerne i Texas snakker. Jeg var skeptisk, det tok lang tid for meg å akseptere at Roy Arnie skulle snakke sånn. Men Woody virket sikker, og jeg ble vant til det. Roy Arnie er tross alt en bastard, sier Nielsen.

Lars Hellebust forteller at Woody viste levende interesse for karakterene til Christopher:

-  Dessuten likte han manuset. Så han gjorde jobben for småpenger. Han og Kyle var likevel i London for å spille teater om kveldene. Om dagen jobbet de i lydstudioet med Christopher, sier produsenten.

Det er Lars Hellebust som nå bærer risikoen, og som virkelig vil sope inn penger dersom filmen går overskudd.

-  Jeg håper jo å få penga mine tilbake. Det vil ikke si 100 millioner, men kjøpesummen på selskapet pluss de 15 millioner jeg har investert. «Free Jimmy» har et voldsomt potensial, så jeg drømmer om overskudd. Historien er unik, og Christopher er blant de første i verden som lager helaftens animasjonsfilm for voksne. Men spørsmålet er hvor godt vi får filmen markedsført. Vi forhandler med ulike distributører. Det kan bli et drawback at filmen er for rå og kontroversiell for USA, sier Hellebust.

-  Her er det dop, sex og vold i bøtter og spann, nikker Nielsen, før Hellebust legger til:

-  Og vi liker detaljer. 3D-filmer er ofte plastikkaktige og glatte. I «Free Jimmy» kan du se hver minste kvise, rynke og arr.

Og filmens store hemmelighet? Jo, i god naturalistisk tradisjon er den gjemt i elefanten Jimmys rumpe...