Satser på dans

Riksteatret og teatersjef Bente Erichsen har fått dansefot. Etter Oslo Danse Ensembles jubelferd over landet i vår, skal Jo Strømgrens fotball-ballett ut på veiene til høsten før Riksteatret trår til med en samlet storsatsning på norske danseforestillinger våren 99.

- Dans som kommuniserer har et stort og uutnyttet publikumspotensial, sier Erichsen. For første gang på femti år går Riksteatret offensivt til verks for å gi publikum over hele landet en mulighet til å oppleve noe av det beste norsk dans kan by på. 20 faste spillesteder er allerede blinket ut. Fra neste vår vil de få jevnlig besøk av nye danseforestillinger.

Øverste hylle

- Vi skal velge på øverste hylle! Så mange positive svar kom inn fra alle kanter av landet da vi testet interessen for dette, at det er en forpliktelse å sende ut det beste vi kan finne.

Som et resultat av Dansens År i 1993 har Riksteatret fått offentlige bevilgninger øremerket formidling av dans. På årets budsjett står det fire millioner kroner til formålet. Nå skal pengene få bein å danse på. Hittil er det bare blitt sporadiske turneer, nå er målet minst tre danseforestillinger i sesongen på hvert sted.

Det kritikerroste danseshowet «Jazz You like it» fra Oslo Danse Ensemble skapte dansefeber landet rundt i vår. Turneen samlet nesten 5000 danseglade mennesker fra Steinkjer til Stavanger.

- Det var ikke bare fulle hus, det var kokende hus! Sier en entusiastisk teatersjef.

Ønsket

- Det fortalte meg mer enn noe annet hvor mye som kan gjøres. Vi har et nasjonalt ansvar, det er viktig å stimulere norsk dansekunst, men vi kaster ikke teater etter folk. Når vi nå satser på dansen, vet vi at den er ønsket. Jeg tviler i hvert fall ikke på at også Jo Strømgrens «A Dance tribute to the Art of Football» vil sitte som et skudd. Nasjonalballetten tar seg av den klassiske dansen, vi skal formidle det moderne danseuttrykket. I første omgang sender vi ut ferdige forestillinger, siden kan det kanskje bli både bestillingsverk og utenlandske gjestespill. Hovedsaken er at vi kommer med god scenekunst som kommuniserer. Det skal vi greie, det skjer mye i norsk dans for tida, sier Bente Erichsen.