Satser på musikk, film og familiekos

TV-jula preges av musikk, film og familiekos i alle kanaler. Mens NRK satser på splitter nye drama med Liv Ullmann og Wenche Foss, tror TV2 at Idol-Kurt og Robbie Williams vil trekke seere.

NRK går inn i jula med Ingmar Bergmans nye tv-film «Sarabande», der Liv Ullmann og Erland Josephson spiller hovedrollene, og ut av jula med Suzannah Ibsen-portrettet «Suzannah». Også den er et stjerneprosjekt. Berit Nesheim har regi, Jon Fosse har skrevet manus, og Wenche Foss, Ane Dahl Torp og Hildegunn Riise deler hovedrollen.

På TV2 er hovedrollen delt mellom Kurt Nilsen og Robbie Williams.

Verdensidoler

Robbie Williams er først ut av de to entertainerne, når et opptak fra høstens konserter sendes på TV2 tredje juledag. Dagen etter er det hele Norges rørleggers tur. Kurt skal konkurrere mot ti andre «Idol»-vinnere om hvem som blir verdensidolet.

Så langt ligger amerikanske Kelly Clarkson og australske Guy Sebastian på delt topplassering hos bookmakerne, med tredjeplass til britiske Will Young. Kurt Nilsen er foreløpig plassert på fjerde.

28. desember sendes «World Idol», i Norge med Thomas Numme og Harald Rønneberg som programledere. Deretter blir det avstemning på sms fram til 1. januar, når vinneren kåres i et nytt «Idol»-program.

Tradisjonsrikt

Også Sissel Kyrkjebø Skoller blir å se i tv-konsert, både når «Frelsesarmeens julekonsert» sendes på NRK2 julaften, men også i egen konsert, på NRK1 1. juledag. Julaften sender NRK1 nordisk julekonsert med en rekke artister, blant dem Silje Nergaard og Arja Saijonmaa.

Verdensidolprogrammet er et av få helt nye programkonsepter på årets julemeny. Med unntak av TV3 og TVNorge, som stort sett satser på film og serier i jula, holder kanalene seg til det tradisjonelle. Som vanlig blir det daglige «Julenøtter» på NRK1. «Grevinnen og hovmesteren» sendes for 40. gang lillejulaften. Jula synges inn med guttekor, både på TV2 og NRK1. Prinsesse Märtha Louise leser atter eventyr. Det blir gjensyn med «Den spanske flue». Og det blir årskavalkader med tema sportsåret, væråret, nyhetsåret og underholdningsåret, pluss det kongelige året, også det etter hvert en tradisjon.

Et viktig brudd på tradisjonen kommer nyttårsaften, både på TV2, NRK1 og NRK2. Kongens nyttårstale holdes i år av kronprinsen, og programposten har fått navnet «Kronprinsregentens nyttårstale».

Høydepunkter på TV

For barna:
«Disneys julekavalkade», TVNorge julaften

«Julemorgen», NRK1 hele jula

«God jul - Sjokedorisei», NRK1 julaften

«Ronja Røverdatter», TV2 julaften

«Fomlesen i kattepine», TV2 julaften

Diverse Disney-filmer, TV3 julaften

«Solan, Ludvig og Gurin med reverompa», NRK1 julaften

«Pippi Langstrømpe på de syv hav», TV2 1. juledag

«Flåklypa Grand Prix», TV2 1. juledag

«Prinsen av Egypt», NRK1 27.12.

«Charlie og sjokoladefabrikken», TVNorge 1. nyttårsdag

Storfilmer:

«Sarabande», NRK1 21.12.

«Trollmannen fra Oz», NRK1 1. juledag

«Det største i verden», NRK1 1. juledag

«Notting Hill», TV2 1. juledag

«Livets lyse side», TV3 1. juledag

«Stekte grønne tomater», TVNorge 28.12.

«Suzannah», NRK1 1. nyttårsdag

Musikk:

«Frelsesarmeens julekonsert», NRK2 julaften

Konsert med Sissel Kyrkjebø, NRK1 1. juledag

Konsert med Robbie Williams, TV2 27.12.

«World Idol», TV2 28.12. og 1. nyttårsdag

Teater/stand-up:

«Folk og røvere i Kardemomme by» fra Nationaltheatret, NRK1 1. og 2. juledag

«Den spanske flue», NRK1 27.12.

«Absolutt Dizzie», NRK1 27.12.

«Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder», TV2 27.12.

«Hvem er Ernest?», også fra National, NRK1 nyttårsaften

Kjendismøter:

«Idolet Beckham», TV Norge lillejulaften

«Et forbilde», Ole Gunnar Solskjær, NRK1 2. juledag

«Dr. Gro», Gro Harlem Brundtland, NRK1 27.12.

«Henki på film», portrett av Henki Kolstad, NRK1 28.12.

JULESTJERNE: «World Idol» på TV2 er et av få helt nye programkonsepter på årets julemeny. Fra Norge er det Kurt Nilsen som skal konkurrere om å bli verdensstjerne. <!--FOTO-->