INITIATIVTAKER:  Juliet Jopling (nummer to f.v.) får med seg sine medspillere i Engegårdkvartetten pluss andre strykekvartetter fra inn- og utland i den nye Oslo Quartet series. Her hun sammen med Konstantin Pfiz, Maria Angelika Carlsen og Arvid Engegård. FOTO: TERJE MOSNES
INITIATIVTAKER: Juliet Jopling (nummer to f.v.) får med seg sine medspillere i Engegårdkvartetten pluss andre strykekvartetter fra inn- og utland i den nye Oslo Quartet series. Her hun sammen med Konstantin Pfiz, Maria Angelika Carlsen og Arvid Engegård. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Satser på strykekvartetter

24. april går startskuddet for Oslo Quartet Series, en ny, ambisiøs konsertserie med de beste norske og internasjonale strykekvartettene.

- Oslo har fantastiske orkesterkonserter, men kammermusikken er blitt en sånn «ved siden av»-sak uten regelmessighet i tilbudet.  Det hadde jeg lyst til å gjøre noe med, sier Juliet Jopling, bratsjist i Engegårdkvartetten.

Ideen hennes var å lage et regelmessig tilbud i form av en konsertserie på øverste kammerhylle.

Lanseringskonsert
Etter positiv respons fra kollegaene i Vertavokvartetten og Oslo Strykekvartett samt fra gode hjelpere med stort hjerte for kammermusikk, er hun nå i ferd med å få Oslo Quartet Series på fote: 1. februar foregår stiftelsesmøtet, 24. april blir det lanseringskonsert i Oslo Militære Samfund i Kvadraturen bak Akershus festning.  

- Vi legger opp til en pangåpning, sier Juliet Jopling entusiastisk.

— Vertavo skal spille Dvoráks amerikanske kvartett, Oslo Strykekvartett kommer med Bartóks femte kvartett og Engegårdkvartetten skal spille Griegs g-moll-kvartett.

- Før selve konserten introduserer Karsten Alnæs  disse sentrale verkene og setter dem inn i historisk perspektiv, etter konserten kan musikerne og publikum «mingle» på nachspielet, der Susanne Lundeng skal spille nordnorske slåtter. Vi håper at et bredt sammensatt publikum i alle aldre skal få en totalopplevelse som sprenger rammene for en streit kammerkonsert.  

- Serien videre?

- Det blir konserter i september, oktober og november i år, januar, februar og april i 2013. Vi har valgt den fjerde tirsdagen i hver av månedene og tar sikte på å presentere norske og utenlandske strykekvartetter i et bredt sammensatt repertoar, og kanskje med noen bestillinger også.

- Hvilke kvartetter står på ønskelista?

- Hagen-kvartetten, som vi  er i god dialog med, de vil gjerne komme når vi finner en dato som passer. Videre den unge og fremadstormende Modigliani-kvartetten som jeg kjenner fra Salzburg, Arcanto-kvartetten, den tyske Signum-kvartetten, Fauré-kvartetten, Zehetmair-kvartetten og Tetzlaff-kvartetten. For å nevne noen.

- Hvorfor dette fokuset på akkurat strykekvartetter?

- Fordi strykekvartetten er selve kjernen i kammermusikken. Mange store komponister kom i gang gjennom å bruke kammermusikken som uttrykksform, og mange av dem skrev sine mest betydningsfulle kammerverker for strykekvartett. Hvis du virkelig ønsker å forstå Haydn, Beethoven, Mozart, Brahms, Schubert, Grieg, Liegti, Bartok osv, ja, da må du vite noe om kvartettrepertoaret deres. For oss musikere er strykekvartetten dessuten en vidunderlig interessant besetning å jobbe i, med hver vår stemme i et tett samarbeid, sier Juliet Jopling.

Med Bjørn Sundquist
I kveld har Engegårdkvintetten og Bjørn Sundquist premiere på en forestilling der ord og toner avløser hverandre. Sundquist leser dikt av Hauge, Vinje, Vesaas, Ibsen, Garborg, Jacobsen og Nyquist, mens kvartetten spiller Haydn, Brahms, Halvorsen, Ligeti og Ratkje. Det skjer i Bodø, før forestillingen gjentas i Harstad og Narvik lørdag og ved Nordlysfestivalen i Tromsø søndag.