NORSK SUKSESS: Joachim Triers "Oslo 31 august" med Anders Danielsen Lie (bildet) i hovedrollen og  Morten Tyldums "Hodejegerne" er høstens største norske kinosuksesser. Foto: Filmweb
NORSK SUKSESS: Joachim Triers "Oslo 31 august" med Anders Danielsen Lie (bildet) i hovedrollen og Morten Tyldums "Hodejegerne" er høstens største norske kinosuksesser. Foto: FilmwebVis mer

Satser sterkt på norsk film

Regjeringen øker filmsatsingen med 47 millioner kroner på statsbudsjettet.

(Dagbladet):  Film er, sammen med bibliotek, kulturskole og musikk, et av de store satsingsområdene på kultur på årets statsbudsjett.

Satsingen på film øker med 47 millioner kroner i 2012. På busjettet foreslås det en økning på 5,4 millioner til regionale filmsentre, 3,5 millioner kroner til etablering av innkjøpsordning av norske filmer til bibliotekene, 2,5 millioner til fjernsynsdrama og satsing på regitalenter innen kinofilm.

- Forhåpentligvis kan den økte satsingen føre til at filmkonsulenter tør å ta flere sjanser på filmer som ikke er A4, og at vi vil se større bredde og originalitet i norsk film, sier regissør Øystein Karlsen. Han står bak tvserie-suksessen «Dag», og spillefilmdebuterer neste år med «Fuck up».

Mer albuerom Karlsen setter også pris på økte midler til tv-drama.
- Hittill har tv-serier blitt avspist med vekslepenger. Økte midler vil gi mer albuerom, og hjelper også i forhold til utenlandssatsing, sier regissøren bak «Dag», som nå blir tv-serie i USA.

Regissør Ulrik Imitiaz Rolfsen som blant annet har regissert Izzat, Varg Veum og Den siste revejakt, er også fornøyd med den økte filmsatsingen.

MER BREDDE: Øystein Karlsen, regissøren bak TV2-suksessen "Dag", håper de økte midlene vil føre til mer bredde og større originalitet i norsk film. Her med Atle Antonsen, som spiller den pessimistiske psykologen Dag, på fanget. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet.
MER BREDDE: Øystein Karlsen, regissøren bak TV2-suksessen "Dag", håper de økte midlene vil føre til mer bredde og større originalitet i norsk film. Her med Atle Antonsen, som spiller den pessimistiske psykologen Dag, på fanget. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet. Vis mer

-Det er positivt og betyr at vi kan fortsette å lage norsk film på nivået vi er og kanskje enda høyere. Vi er et av verdens rikeste land og publikum forventer Hollywood-standard. Det er krevende med små budsjetter, sier Rolfsen.

Jevn økning Siden regjeringsskiftet høsten 2005 har bevilgningene til film - og medieforhold økt med 261 millioner kroner. Økningen til produksjon alene er på 183 millioner kroner.

Flere kvinner - Målet er at Norge skal bli ledende i Norden på film, TV-drama og dokumentar, og at 25 prosent av kinomarkedet skal bestå av norske filmer.Norsk film skal hevde seg internasjonalt. Målet er at kvinner skal inneha minst 40 prosent av nøkkelposisjonene i norsk film, heter det i budsjettet.

FORNØYD:Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er fornøyd med økt satsing på film. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
FORNØYD:Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er fornøyd med økt satsing på film. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer