Satt en kvinne som pave i den mørke middelalder?

Ja, mener Donna Cross.

PAVE JOHANNA PÅ FILM: F.v. David Wenham (Gerold), Johanna Wokalek (Johanna) og den tyske regissøren Soenke Wortmann fotografert på settet til filmen basert på Donna Cross' bok, i Querfurt i Tyskland, 2008. Foto: SCANPIX / AP /Jens Meyer
PAVE JOHANNA PÅ FILM: F.v. David Wenham (Gerold), Johanna Wokalek (Johanna) og den tyske regissøren Soenke Wortmann fotografert på settet til filmen basert på Donna Cross' bok, i Querfurt i Tyskland, 2008. Foto: SCANPIX / AP /Jens Meyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: En av den katolske kirkens mest selsomme hemmeligheter — eller myter - er den om pave Johanna. Hun skal ha gitt seg ut for å være mann, og blitt innsatt som pave i 853 under navnet pave Johannes. Ifølge myten skal hun ha blitt avslørt da hun fødte et dødfødt barn under påskeprosesjonen i Roma i 855.   Den utrolige fortellingen var en del av den katolske kirkens offisielle historie frem til sekstenhundretallet. Da ble pave Johanna hvisket ut av de historiske annaler, og pavekirken benektet hennes eksistens.

Debatten pågår fremdeles om hvorvidt hun skal ha eksistert. Et av bevisene er den såkalte«sella stercoraria», pavestolen som etter Johannas tid ble innført som en del av den pavelige innvielsesseremoni. Det var en vakkert utskåret stol med hull i midten, der pavene måtte sette seg for å vise sine edlere deler. Som en forsikring om at det satt en mann på stolen.

Liv Ullmann som pave Johanna   I 1972 ble det laget en film om pave Johanna med Liv Ullmann i hovedrollen.

I 1996 skrev den amerikanske feministen Donna W. Cross en historisk roman om henne, som nå gis ut i revidert utgave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.