Satt på uvurderlig materiale av Utøya-barnas siste timer

Sendte filmklipp til de pårørende.

- STERKE MØTER: Dokumentarfilmskaper Kari Anne Moe mener ansvaret hun tok på seg til filmen «Til ungdommen» ble veldig mye større enn det hun hadde tenkt på forhånd. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- STERKE MØTER: Dokumentarfilmskaper Kari Anne Moe mener ansvaret hun tok på seg til filmen «Til ungdommen» ble veldig mye større enn det hun hadde tenkt på forhånd. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Vi har hatt utrolig mange sterke møter i klipperommet. Det ansvaret vi tok på oss til denne filmen ble veldig mye større enn det man hadde tenkt på forhånd, sier regissør av «Til ungdommen» Kari Anne Moe (36) til Dagbladet.

Nå er filmen hennes blant de nominerte til Folkets Amanda, og kan stikke av med prisen i midten av august. Selv brukte Moe og produksjonsselskapet Sant&Usant rundt tre år på å lage den politiske dokumentaren, men selve ideen har hun hatt klar i sitt eget hode siden ungdomstida.

- Helt fra jeg var tenåring har jeg hatt et bankende hjerte for politikk. Som ung og engasjert handler det mye om følelsen av å bety noe, og oppleve at det er mulig å gjøre seg gjeldende. Disse sterke følelsene ville jeg lage en film om, sier hun.

Allerede et halvt år før filmens premieren i august i fjor fikk de pårørende som ønsket det tilsendt klipp av barnas siste timer på Utøya. Opptakene er tatt før Anders Behring Breivik ankom øya, og før bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

- Vi skjønte veldig fort at vi satt på opptak som vil bety veldig mye for veldig mange. Da mener vi det var vårt ansvar å tilby de pårørende filmklipp som viser engasjerte ungdommer i et svært godt miljø. Dessverre skulle dette også for mange av dem bli deres siste kveld.

- Kunne stoppet filmen De første opptakene av ungdommene ble gjort i januar i 2010. I dokumentaren møter man Sana El Morabit fra SU, Henrik Wangberg fra FpU, Johanne Butenschøn Lindheim fra AUF og Haakon Veum fra Unge Høyre.

De står alle overfor et viktig vendepunkt i norsk politikk, da deres politiske hverdag nærmest endevendes under tragedien som inntraff Norge 22. juli 2011, og tiden etter.

- Det var viktig å finne fire ungdommer som publikum kunne bli glad i, uavhengig av eget politisk standpunkt. Jeg måtte jobbe med det materialet fra Utøya, som om det var en del av filmen min. Jeg kunne valgt å stoppe, men tok en beslutning om å fortsette. Etter 22 juli ble det enda viktigere å lage en film om ungdom og demokrati, sier Moe.

- På alle bilder som er nære inviterte vi foreldre til å komme og godkjenne. For meg var det helt uaktuelt å bruke opptak av noen hvis pårørende ikke ønsket det. Heldigvis ble ingenting klippet bort.

- Dypt personlig Selv er regissøren svært glad for å ha blitt stemt frem i den siste runden av Folkets Amanda.

- Den er på mange måter en dypt personlig film. Det betyr veldig mye for meg å lage en film som kan inspirere andre ungdommer til å tro at de kan bety noe. Jeg blir veldig rørt av at folk nå stemmer fram filmen om Sana, Henrik, Haakon og Johanne, sier hun.

For å hjelpe din favoritt til seier kan du enten bruke avstemningsboksen høyere oppe på siden, eller sende en tekstmelding med kodeord AMANDA og nummeret på din kandidat (Eks.: AMANDA 1) til 2400 (kr 3,-). Avstemningen varer til 15. august.

Her er kandidatene og deres respektive nummer:
1. «Kon-Tiki»
2. «Victoria»
3. «Tina & Bettina»
4. «Til Ungdommen»
5. «De andre»

Vinneren av Folkets Amanda offentliggjøres under Amandaprisutdelingen i Haugesund som sendes direkte på TV2 fredag 16. august.