D.D.E. HOLDER KOKEN: Bård Jørgen «Bosse» Iversen (fra venstre), Bjarne Brøndbo, Arnt Egil Rånes, Eivind Berre, Frode Viken og Eskil Brøndbo. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.
D.D.E. HOLDER KOKEN: Bård Jørgen «Bosse» Iversen (fra venstre), Bjarne Brøndbo, Arnt Egil Rånes, Eivind Berre, Frode Viken og Eskil Brøndbo. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.Vis mer

Satte lista på topplista

Bjarne Brøndbo forteller åpenhjertig om hvordan D.D.E. har vært hjemsøkt av sin egen suksess.

(Dagbladet): D.D.E. satte ut med en konkret målsetting da de startet bandet tidlig i 1992. De skulle gi jernet i fem år, og være norgeskjente innen åra var omme.

Hadde det ikke gått veien, ville frontfigur Bjarne Brøndbo sannsynligvis kjørt en hjullaster nå.

- Æ tror æ ville vært bilopphøgger og kost mæ med det, forteller han oppriktig til Dagbladet.

- Men de som har fulgt med litt husker hva som skjedde da vi ga ut «Det går likar no» i 1996.

- Beatles-tilstander «Det går likar no» er en av de mestselgende norske albumene gjennom tidene. Men bak albumet lå flere år med hardt arbeid og ubetalt turnéliv, mens alle var i jobb.

D.D.E. er en fortsettelse av bandet After Dark, som på 80-tallet spilte cover-låter av Bruce Springsteen og Status Quo, sammen med egne låter som senere skulle bli oversatt til trønderrock-hits.

- Allerede i 1993 var det Beatles-tilstander i Trøndelag og deler av Midt-Norge. Konsertene ble utsolgt, og de som ikke fikk billetter brøt seg inn og slo inn vinduer for å få høre, forteller Brøndbo.

Hadde krisemøte Neste år har gruppa holdt koken i 20 år. Det var lite som tilsa at de skulle gi seg etter de første fem. Men omtrent midtveis kunne det gått skeis for D.D.E.

- Vi hadde litt intern uro våren 2000. Vi var uheldige med turnéstarten, både i lokale og dato, og åpningskonserten fikk terningkast 2 i VG. På de to-tre neste konsertene var det lite folk. Da spurte vi oss selv om det gikk mot slutten.

Etter et krisemøte med manageren tok de et grep som var uvanlig den gangen. De begynte å annonsere for turneen, i avisa som hadde dømt dem nedenom og hjem like før. Og snart var de tilbake på sporet.  

Sin egen fiende På et vis er D.D.E. sin egen største fiende. For de har alltid måttet slåss mot sin egen historie.

- Det skjer kanskje en gang hvert tiår at en artist får den suksessen vi fikk med «Det går likar no». Det vanskeligste for oss var å fortsette når vi innerst inne visste at det ville bli en nedtur i forhold. Vi visste at vi aldri ville selge så mye igjen, sier Brøndbo, og legger til:

- Det har vært lett for arrangører å tenke at «det var bra, men det var bedre i ?96».

Bakt potet Er det noe Brøndbo angrer på, er det at gruppa tenkte de skulle kopiere stilen til The Rolling Stones, rundt tusenårsskiftet. Det endte med at en publikummer sa at han så ut som en bakt potet.

STARTET PÅ STAMSTED: D.D.E.s lange og suksessrike live-karriere startet på mange måter på After Eight i Namsos, her like etter oppstarten i 1992. Fra venstre Frode Viken, Bjarne Brøndbo og Bård Jørgen Iversen.
STARTET PÅ STAMSTED: D.D.E.s lange og suksessrike live-karriere startet på mange måter på After Eight i Namsos, her like etter oppstarten i 1992. Fra venstre Frode Viken, Bjarne Brøndbo og Bård Jørgen Iversen. Vis mer

- Stones hadde glinsende skjorter, og vi bestemte oss for å la oss inspirere av dem. Vi fikk mye pepper, da. De jakkene var nok tøffere på The Rolling Stones enn på D.D.E.

Men mer enn glinsende jakker, har mangelen på forutsigbarhet alltid vært en utfordring for trønderne.  

- De som har en åtte til fire-jobb vet akkurat når de er ferdige, og at de har fri til helga. Vi har, selv i år, bare én helg fri mellom mai og september. Så vi har måttet ofre litt både når det gjelder familie og egen fritid, forteller Brøndbo.

- Norges Tina Turner Etter snart 20 år er trønderrock-veteranene stadig på turné.

- Vi har et internt dokument der det står at «D.D.E. skal være Tina Turner i Norge», innrømmer frontfiguren.

- Hun er et fyrverkeri på konserter, og det er ingen over eller ved siden når det gjelder å skape begeistring. Uavhengig av platesuksess, er det viktigst for oss å ha svinbra konserter og gjøre det best mulig hver eneste gang.