Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Satte seerrekord

797 000 seere så kongens tale, ifølge Kampanje.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

797 000 seere så kongens tale på NRK1 nyttårsaften. Det er det høyeste seertallet siden 2003. Dette melder Kampanje.

Det er TV-målingen til Kantar Media som ligger til grunn for tallene.

- Det er en betydelig økning. Talen til kongen ved nyttår har alltid vært viktig for folk å se, og den har alltid hatt høye seertall, men vi må tilbake til 2003 for å finne høyere tall i samme målgruppe.

Det sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til Kampanje.

I 2003 var det kronprins Haakon som holdt talen, da faren var syk.

Årets tale ble også vist på TV 2, der den ble sett av 91 000 seere, ifølge Kampanje. Talen ble med andre ord sett av i alt 888 000 seere på lineær TV.

Tradisjon

Talen har vært en tradisjon helt siden Haakon 7. satt ved tronen, og for mange er nettopp kongens nyttårstale 20 selvskrevne minutter å overvære på NRK, før inngangen til det nye året.

Dette året var imidlertid spesielt. Forfatter, kunstner og prinsesse Märtha Louises (48) tidligere ektemann, Ari Behn, gikk bort første juledag i en alder av 47 år.

Bortgangen til kongens tidligere svigersønn og faren til tre av hans barnebarn, ble viet oppmerksomhet i kong Haralds nyttårstale.

Kongen har fått mye ros for talen.

Blant dem som skryter av kongen, er tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.

- En tale for vår tid, skriver han på Facebook, og fortsetter:

- Det var en sterk og nær tale Kongen vår holdt i kveld. I ei tid da han og familien kjenner på en stor sorg etter Ari Behns bortgang, minner han oss alle om at vi må være der for hverandre.

- Poetisk mesterverk

Også Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, hyller kongens tale.

- Det var en sterk og rørende tale, sier hun og fortsatte:

- Kongen viser åpenhet, og viser oss alle hvor viktig det er å være nettopp åpen om også det vanskelige og vonde.

Førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania Kjell Terje Ringdal hyller kong Haralds tale og måten han tar opp Ari Behns bortgang.

- Hele nasjonen sitter og holder pusten. Det at han tar opp det alle venter på helt i starten, gjør at også resten av talen hans får mer oppmerksomhet. Det å ta opp Behns dødsfall så tidlig vitner om en følsomhet som er med å gjøre talen så god, sier han.

Han mener kveldens tale fra kong Harald går inn som en av hans aller beste. Nettopp på grunn av de spesielle omstendighetene.

- Talen er et kongelig poetisk mesterverk. I sin enkelhet når den langt ut og langt inn. Den gjør det alle venter på og tar opp Ari Behns død, samtidig framkaller den og styrker de norske verdiene, er Ringdals vurdering.