Satte strek for Slobo

Slobodan Milosevic med frue kaller ham verdens verste tegner. - Min største kompliment, sier den jugoslaviske avistegneren Predrag Koraksic. I mange år tegnet han Milosevic midt imot, nå holder han utstilling i Oslo.

- I det øyeblikk Milosevic kom til makten, skjønte jeg hva jeg hadde med å gjøre.

Det er en av Jugoslavias mest profilerte aviskommentatorer som snakker. Predrag Koraksic er for millioner av avislesere kjent under signaturen Corax. Han har vært profesjonell avistegner siden 1950, og levde i mange år på 90-tallet med trusler av ulike slag for sine streker mot Milosevic-regimet.

Trusler

- Jeg skjønte umiddelbart etter maktovertakelsen i 1990 at dette var en demagog av dimensjoner, og at hans familie var en eneste stor mafia. Men fram til 1993 var han ganske populær i store deler av befolkningen, og jeg mistet flere vennskap for mine angrep på Milosevic. Etter 1993 forandret situasjonen seg, sier Corax.

- Med krigen inntrådte en sterk inflasjon, og vi fikk utbredt fattigdom og sosial nød. Da ble jeg plutselig populær blant vanlige folk.

Men det kom ingen fanpost fra myndighetene.

- Jeg leverte en tegning hver dag sju dager i uka. Og hver dag kom det en liten «hilsen» fra myndighetene. Om det ikke var direkte dødstrusler, så var meldingene og hentydningene i alle fall ganske truende.

Mistet jobber

Strekene fikk også følger for hans arbeidssituasjon. Etter 25 år i avisa Vecernje Novosti mistet han jobben gjennom en rettsprosess i 1993. Siden 1989 hadde han også jobbet for den uavhengige avisa Borba, og etter at Milosevic-styret overtok denne i første halvdel av 90-tallet mistet han selvfølgelig også kontrakten der. Men selv om situasjonen var vanskelig, var det store rom for avistegneren i ham.

- Jeg kunne velge og vrake blant temaer for mine tegninger. Myndighetene begikk tusenvis av feil hele tida, og flere ganger var de så store at de ikke var mulig å overgå en karikatur.

Situasjonen nå er snudd helt på hodet.

- Jeg er helt fri til å tegne hva jeg vil. Men det er fortsatt mye å velge blant. Husk, det er bare politikere vi snakker om.

Fram til 20. mars holder den jugoslaviske ambassade i Oslo en utstilling med Corax' arbeider.

FARLIG MANN: Predrag Koraksic er en av Jugoslavias ledende avistegnere. I mange år levde han med trusler fra Milosevic-regimet for sine streker.