ORIGINALEN: Fra Kounellis’ utstilling i L’Attico i 1969. «12 hester» ble et gjennombrudd også for galleristen Fabio Sargentini, og ga galleriet internasjonal oppmerksomhet.
ORIGINALEN: Fra Kounellis’ utstilling i L’Attico i 1969. «12 hester» ble et gjennombrudd også for galleristen Fabio Sargentini, og ga galleriet internasjonal oppmerksomhet.Vis mer

Legendarisk utstilling

Satte tolv hester på et blankt flislagt gulv i en underjordisk garasje i Roma

Jannis Kounellis døde i februar. Minnene om hans legendariske utstilling av tolv hester i et like legendarisk Roma-galleri i 1969 lever videre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det må bli hestene. Skulle man summere opp den såkalte arte povera-bevegelsen i ett verk, måtte det for min del bli hestene til Jannis Kounellis. Riktignok i sterk konkurranse med Mario Mertz’ igloer av glass og neonskrift, eller Michelangelo Pistolettos mange arbeider som tar i bruk møbler, speil og kopier av antikke skulpturer – alt sammen ikoniske verker i samtidskunstens historie. Men det er bildet av tolv hester, stående på rekke på et blankt flislagt gulv i en underjordisk garasje i Roma i 1969, som alltid dukker opp først og friskest i mitt hode, når det blir snakk om denne, hovedsakelig italienske, kunstretningen fra seksti- og syttitallet. I midten av februar døde Kounellis, 80 år gammel, og enda en av samtidskunstens bautaer er borte. Greskitalieneren var en av de opprinnelige kunstnerne i kunstretningen som skulle få betegnelsen arte povera, eller «fattig kunst» slik det blir på norsk, på midten av sekstitallet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn