«Hornsleth Homeless Tracker»

Satte uteliggere i bur. Nå selger han dem med GPS

- Vil du kjøpe en uteligger? Kom igjen, jeg skal vise deg hvordan, sier den danske kunstneren Kristian von Hornsleth.

SATT I BUR: Da Kristian von Hornsleth åpnet sitt nye galleri i Danmark, stilte han ut uteliggere i glassmontre. - Jeg vil gi folk muligheten til å stå ansikt til ansikt med et levende, hjemløst menneske, sier han om utstillingen. Foto: NTB scanpix
SATT I BUR: Da Kristian von Hornsleth åpnet sitt nye galleri i Danmark, stilte han ut uteliggere i glassmontre. - Jeg vil gi folk muligheten til å stå ansikt til ansikt med et levende, hjemløst menneske, sier han om utstillingen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den danske kunstneren Kristian von Hornsleth har gjort hjemløshet til en forretning. I det konseptuelle kunstprosjektet «Hornsleth Homeless Tracker» har han nemlig lagt ut over 100 av Londons løse fugler ut for salg.

100 LØSE FUGLER: I kunstprosjektet «Hornsleth Homeless Tracker» har Kristian von Hornsleth lagt ut over 100 av Londons løse fugler ut for salg. Foto: Hornsleth Homeless Tracker
100 LØSE FUGLER: I kunstprosjektet «Hornsleth Homeless Tracker» har Kristian von Hornsleth lagt ut over 100 av Londons løse fugler ut for salg. Foto: Hornsleth Homeless Tracker Vis mer

- Vi elsker penger mer enn vi elsker mennesker. Så jeg tenkte at «nå selger vi de hjemløse». Jeg har meldt opp 120 hjemløse, og så selger vi dem til kunstsamlere, sier han til danske TV 2 Fyn.

«Gull-hjemløse»

- Vil du kjøpe en uteligger? Kom igjen, jeg skal vise deg hvordan, sier kunstneren i en introduksjonsvideo.

For en halv million kroner får du retten til å følge den hjemløse med GPS 24 timer i døgnet. Kunstneren har tidligere beskrevet prosjektet som «menneskelig Pokémon Go» - eller «Tramp-agotchi». I tillegg følger det med et gullportrett av «din» uteligger.

DELER PENGENE: Halvparten av pengene som kommer inn på prosjektet, går til de hjemløse som har stilt seg seg til disposisjon. Foto: Hornsleth Homeless Tracker
DELER PENGENE: Halvparten av pengene som kommer inn på prosjektet, går til de hjemløse som har stilt seg seg til disposisjon. Foto: Hornsleth Homeless Tracker Vis mer

Det finnes ti av disse «gull-hjemløse». Kunsteren opplyser til Dagbladet at to av disse, Bryan og Darren, allerede er solgt. De gikk med på en kontrakt om å bære GPS-sporeren i et år for 222 570 kroner hver.

- Som et eksempel på deres sjokkerende generøsitet, bestemte de hjemløse seg for å dele all profitt seg imellom, i stedet for at noen få av dem skulle tjene på det, forteller Hornsleth til Dagbladet.

Han opplyser om at begge de hjemløse fullførte sin 1-årsperiode med sporing, og oppfylte derfor alle vilkårene i kontrakten.

- 1-årsperioden er nå over. De «solgte» hjemløse lever ikke lenger på gata, men er fremdeles aktivt involvert i innspillingen av dokumentaren, og håper å få flere utbetalinger etter at de åtte gjenværende «gull-hjemløse» er blitt solgt, sier kunstneren.

- Et ubehagelig symbol

Ved siden av dette, tilbyr kunstneren også en billigere variant, «sølv-hjemløse».

- Det henviser også til klasseinndeling. Hvem vil betale mest, sier kunstneren til danske DR.

Hornsleth håper utstillingen får folk til å tenke mer over ulikheten i samfunnet, som han mener er «roten til alt ondt».

- Det viktigste for meg er å vise at hjemløshet er et ubehagelig symbol på hva som er galt med den globale økonomien, på den virkelig store skalaen. Fuck rasisme - det hele bunner i sosial ulikhet i verden, sier han til DR.

Stilte ut i bur

hjemmesida til prosjektet ligger portretter av de hjemløse som er lagt ut for salg. De som ønsker å kjøpe en uteligger, kan klikke seg inn og se hvilke som er tilgjengelige og hvilke som er solgt.

- Alle får noe ut av det, og den hjemløse får halvparten av pengene. Da gjør vi hjemløshet til en forretning, sier Hornsleth til TV 2 Fyn.

GPS-SPORING: Den danske kunstneren Kristian von Hornsleth har gjort hjemløshet til en forretning. I det konseptuelle kunstprosjektet «Hornsleth Homeless Tracker» har han nemlig lagt ut over 100 av Londons løse fugler ut for salg. Video: Hornsleth Homeless Tracker Vis mer

20. desember i fjor åpnet Hornsleth sitt nye galleri Strayfield i Danmark. Som åpningsutstilling satte han danske uteliggere i glassmontrer - og la de ut for salg.

- Jeg vil gi folk muligheten til å stå ansikt til ansikt med et levende, hjemløst menneske, sier kunstneren i en pressemelding, og fortsetter:

- Det handler om å gjøre folk oppmerksomme på at vi lever i en verden hvor ti prosent av befolkningen eier 90 prosent av verdiene. Hvis vi ikke får endret denne oppdelingen, vil den før eller seinere resultere i væpnet konflikt.

«Hornsleth Homeless Tracker» startet opp i 2017, og deler av prosjektet skal seinere i år stilles ut i Danmark, skriver The Art Network. Samtidig skal også en dokumentar som har fulgt prosjektet siden begynnelsen slippes i England og Danmark.

GULL-GUTTA: Her er kunsteren (bakerst) med gruppa med «gull-hjemløse» fra London. Foto: Hornsleth Homeless Tracker
GULL-GUTTA: Her er kunsteren (bakerst) med gruppa med «gull-hjemløse» fra London. Foto: Hornsleth Homeless Tracker Vis mer

Anmeldt til politiet

Ikke alle setter like stor pris på Hornsleths kunstneriske uttrykk. Han ble i 2017 anmeldt til britisk politi av organisasjonen Safer Streets Team, som mener kunstprosjektet utnytter de hjemløse.

- Personlig blir jeg forferdet av dette, sier prosjektleder Ian Bangay til Camden Web Journal, og fortsetter:

- Vi er svært bekymret, men det ser ut til å være lovlig, så det er lite vi kan gjøre. Vi kommer til å snakke med de hjemløse for å forsikre oss om at de vet at vi kan hjelpe dem hvis de føler seg tvunget til å ta del i prosjektet.

Britisk politi skal ha bedt deres trafficking-eksperter ha sett på «Homeless Tracker»-hjemmesida, men de hadde ifølge politiinspektør Paul Clarke ikke funnet noen lovbrudd.

- Hykleri

Hornsleth mener selv det er hykleri av hjelpeorganisasjonene å kritisere ham.

- De later som de gjør en hel del, så middelklassen kan donere penger og sove godt om natta. Men i virkeligheten gjør de ikke noe av det som kunne ha løst problemet, sier han ifølge Berlingske, og fortsetter:

- Jeg ser på dem som aktive mennesker som kan selge sine historier og tjene penger på det. De er ikke bare søppel som ligger på gata og skal ha en femmer i nakken. Men i Storbritannia lever de fremdeles i Charles Dickens tid, der fattigdommen betraktes som din skjebne, og ditt personlige problem.

Den provokative kunstneren vakte også oppsikt da han i 2006 fikk samtlige 306 beboere i en landsby i Uganda til å skifte etternavn til «Hornsleth».

De fikk hver sin geit for bryet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer