- Satyricon forbigått

- At Satyricon ikke er nominert, ser ut til å være en klar forbigåelse, innrømmer Spellemannkomiteens leder Mats Nilsson. Norsk musikkbransje er forbauset og fortørnet over at black metal-bandet, som er kritikerrost over hele verden, ikke er Spellemann-nominert.

- Verden er ikke rettferdig. Juryen har sagt sitt, så det er lite vi i Spellemannkomiteen kan gjøre med dette, sier Warner Music-direktør Nilsson.

Ikke bitter

Mannen bak Satyricon, Sigurd Wongraven, synes også det er merkelig at albumet «Rebel Extravaganza» ikke er nominert i klassen for hardrock.

- Jeg er ikke bitter. Men siden plata utelukkende har fått topp karakterer av norsk og internasjonal presse, virker det noe rart.

- Jeg synes at nominerte Black Debbath er et kult band, men det er jo et moroband. De har kanskje lite der å gjøre, sier Wongraven på telefon fra Tyskland. De øvrige nominerte i hardrockklassen er black metal-gruppene Dimmu Borgir og The Covenant.

Satyricon er på en tre ukers europaturné. Om kort tid får Wongraven svar på om bandet skal være oppvarmere for millionselgende Pantera på USA-turneen i april.

«Verdens beste»

«Rebel Extravaganza» er blitt omtalt som grensesprengende og fornyende. På et halvt år har den rukket å bli en klassiker. Hardrockblader har utropt albumet til «kanskje verdens beste black metal-plate».

I fjor kom alle de tre nomimerte i hardrockkategorien fra plateselskapet Voices of Wonder (VoW). I år er det to.

- Forunderlig, særlig når VoW-sjefen sitter i Spellemannkomiteen, sier Wongraven.

Svein Bjørge i plateselskapet Playground vil ikke kritisere noen i Spellemannkomiteen, men velger å være talsmann på vegne av sjangeren.

Lukter muffens

- Veldig mange er opprørt over at Satyricon ikke er nominert. Enten er bandet bevisst utelatt, eller så mangler juryen kunnskap.

- Jeg synes det lukter muffens, og er spent på å se hvem som sitter i juryen, sier Bjørge.

Selv ikke Spellemannkomiteens leder vet hvem som sitter der.

- Det er sekretariatet som har satt sammen årets juryer. Vi vet ikke hvem som er med. Vår oppgave er å plukket ut Årets artist og Årets spellemann.

- Dere kan gjøre det godt igjen med å la Årets artist-prisen gå til Satyricon?

- Vel, vi får se, sier Nilsson.

EN KLASSIKER: - Plata vår er blitt kåret til en av verdens beste black metal-plater. Derfor er det merkelig at vi ikke er nominert, sier Sigurd Wongraven i Satyricon.