Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Satyricon slakter Hollywoods black metal-prosjekt

- Et parasittfenomen.

INGEN TRO PÅ BLOACK METAL-FILM: Sigurd Wongraven (til venstre) og Kjetil-Vidar Haraldstad i Satyricon. Foto: PÅL NORDSETH
INGEN TRO PÅ BLOACK METAL-FILM: Sigurd Wongraven (til venstre) og Kjetil-Vidar Haraldstad i Satyricon. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

||| ROSKILDE (Dagbladet): Nyheten om at boka «Lords of Chaos» skal filmatiseres, har akkurat nådd Sigurd «Satyr» Wongraven (33) og Kjetil-Vidar «Frost» Haraldstad (36) når Dagbladet treffer dem backstage på Roskildefestivalen.

Boka, som kom i 1998 og i stor grad er basert på forfatternes intervjuer med Varg Vikernes, omhandler den norske black metal-scenen mellom 1990 og 1993.

Da gjorde kirkebranner, drap og selvmord det lille musikermiljøet beryktede verden over. Samtidig la band som Mayhem, Burzum, Emperor og Darkthrone grunnlaget for det som i dag er Norges fremste musikalske eksportartikkel - med nettopp Satyricon i front.

- Når fokuset på black metal omsider er flyttet til selve musikken, skal denne kulørte journalistikken i bokform filmatiseres. Siden «Lords of Chaos» er en utrolig dårlig bok, regner jeg med at også filmen blir dårlig, sier Wongraven.

- Slarvete og skrevet av noen som ikke har peiling
- Det er sørgelig at noe som er så slarvete, og skrevet av noen som ikke har peiling på black metal, er blitt stående som et referanseverk. Det er synd at noen går så langt i å misbruke black metal-historien, sier vokalisten.

Filmen, som spilles inn i Norge til høsten, skal delvis finansieres Hollywood-produsenten Stuart Pollok og har «Twilight»-stjernen Jackson Rathbone i hovedrollen som Varg «Greven» Vikernes.

Vikernes, som nylig ble løslatt fra fengsel etter å ha sonet sin dom for drapet på Øystein Aarseth, har selv diskreditert Lords of Chaos-boka som feiltolket og full av misforståelser, fienders ondsinnete løgner, ekstreme overdrivelser og tredjehånds informasjon.

- Vi snakker om et parasittfenomen. Dette handler bare om å tjene penger, ikke gi noe som helst tilbake til det miljøet den skildrer, sier Satyricons trommeslager Kjetil-Vidar Haraldstad.

Kommenterer ikke «Greven»
Begge Satyricon-musikerne, som i dag trakk tusener til Roskilde-festivalens nest største scene, gjør det klart at de i minst mulig grad ønsker å bidra med oppmerksomhet til det nye filmprosjektet. Vikernes' løslatelse fra fengsel kommenterer de overhodet ikke.

Etter Roskilde-opptredenen drar bandet videre til en metal-festival i Slovenia. I alt 15 festivaler skal besøkes i sommer, og noen oppfølger til fjorårets album «The Age of Nero» har de ikke rukket å arbeide med.

Det blir som å komme hjem til sin egne. Men å opptre på en generell rockefestival som Roskilde er ikke lenger så forskjellig fra det å spille for ihuga metal-fans, mener Sigurd Wongraven, som kanskje mer enn noen annen black metal-musiker har klart å skape seg et publikum utenfor metalmenigheten.

- Det eneste er at på metalfestivaler kan jeg simpelthen strekke mikrofonen ut mot publikum på de mest kjente refrengene. På festivaler som Roskilde må jeg hjelpe publikum litt på de første strofene, sier han.

Var en raring
Selv har han bare vært vanlig festivalpublikummer en gang - og det var nettopp på Roskilde, for 18-19 år siden.

- Den gangen ble jeg sett på som en raring, fordi jeg krysset av i programmet for de banda jeg ville se. Det sosiale ved festivalen dreit jeg i, jeg var der for musikken. Vi merker at i det siste har folk blitt slik igjen, de er oppriktig interesserte i det som skjer på scenene, mener han.

Sin ene dag på Roskildefestivalen i år skal han bruke til å se sine gamle bekjente, bassist Billy Gould i Faith No More og vokalist Phil Anselmo i Down.


Følg Roskildefestivalen på Dagbladets musikkblogg

SKAL SPILLE VARG VIKERNES: Jackson Rathbone fra "Twilight". Foto: SCANPIX/REUTERS/Mario Anzuoni
SKAL SPILLE VARG VIKERNES: Jackson Rathbone fra "Twilight". Foto: SCANPIX/REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media