Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Saudi Arabia: La oss bli konkrete

Vårt eget bilde av oss selv som renhårige stemmer ganske enkelt ikke.

 DET NORSKE ARKITEKTKONTORET SNØHETTAS engasjement i Saudi Arabia har verken ført til at regimet har sluttet å halshugge folk eller sluttet med å piske journalister for sine ytringer.
DET NORSKE ARKITEKTKONTORET SNØHETTAS engasjement i Saudi Arabia har verken ført til at regimet har sluttet å halshugge folk eller sluttet med å piske journalister for sine ytringer. Vis mer
Meninger

Snorre Valen (SV) og Bård Larsen (Civita) hadde en tankevekkende kronikk i Dagbladet 31.1. Men det er de samme kjente politiske sparkene som fremføres på nytt. La oss bli litt mer konkrete og se om det er andre som også bør sparkes opp av dvalen.

Det norske folk er tungt inne i alle slags investeringene i mange korrupte regimer fordi en rekke norske investeringsfond anser dette som greie investeringer. Alle de nordmenn som er blitt rike på å la for eksempel Skagenfondene forvalte sine penger bør reflektere over at et av fondene faktisk ennå sitter inne i Kongsberg gruppen som lever godt av våpen og ammunisjon. På samme måte tjener mange fond, enkeltpersoner og bedrifter godt på å arbeide i blant annet i og med Saudi Arabia.

Vårt eget bilde av oss selv som renhårige stemmer ganske enkelt ikke. Norge har en rekke rå kapitalistiske statsbedrifter i bransjer som slett ikke gir oss et godt image ute i verden. Dette er godt dokumentert i boken «Corruption the NOBEL way» som ble lansert i London for en god uke siden.

I kjølvannet av disse norske bedrifters eksport følger andre bransjer med på kjøpet, for eksempel byggebransjen og dens arkitekter. Norske arkitekter var tidlig inne i Irak før støvet hadde lagt seg etter oljekrigen. Det velrenommerte arkitektkontoret Snøhettas engasjement i Saudi Arabia har ikke ført til at regimet der har sluttet å halshogge folk. Nesten hver tredje dag ble et menneske halshugget i det landet i 2014, men Snøhetta «keeps on sketching» og Jotun «keeps on painting». Da er det vel helt problemfritt å bygge opp under et regime som ligger så langt fra de norske sosialdemokratiske verdiene man ellers sverger til i intervju etter intervju? I så fall minner det om Aker Kværners Guantanamo-servicing kontrakt som ble forsøkt gitt et formildende uttrykk av en norsk politiker som sa at Guantanamo var tross alt «powered by wind», altså leiren var et miljøvennlig torturkammer. Da var det vel greit da?

Å tro at verden ikke ser hva vi driver med er naivt. Ingen Nobels fredspris eller norskfostret fredsmekler kan ta flomlyset bort fra «Norway’s dirty little secrets, som The Guardian uttrykte det i London».