Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia må konfronteres med realitetene

Eksporten av alt militært materiell til Saudi-Arabia og de andre golflandene som deltar i krigen i Jemen burde vært stanset for lenge siden.

BØNNESKOLER: Saudiske oljepenger brukes til å sponse en rekke ulike religiøse formål utenfor landets grenser. Blant dem er islamske bønneskoler, som også blir brukt til å indoktrinere studentene i en ekstrem form for islam, skriver kronikkforfatteren. Foto: Corbis / NTB Scanpix
BØNNESKOLER: Saudiske oljepenger brukes til å sponse en rekke ulike religiøse formål utenfor landets grenser. Blant dem er islamske bønneskoler, som også blir brukt til å indoktrinere studentene i en ekstrem form for islam, skriver kronikkforfatteren. Foto: Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia spiller en lite konstruktiv rolle i regionalt og globalt, men slipper billig fra det. Få land har en verre menneskerettssituasjon enn Saudi-Arabia. De bryter internasjonal rett og deltar i krigen i Jemen, og er en sentral eksportør av fundamentalistisk islam. Det er på høy tid at Norge og andre land konfronterer Saudi-Arabia med realitetene.

Et viktig skritt i riktig retning er at Norge umiddelbart stanser all våpeneksport til Saudi-Arabia og de andre landene som deltar i krigen i Jemen. Det foreslår SV i Stortinget i dag. I tillegg må Norge legge en ny strategi for hvordan vi kan bidra til at landene i den arabiske Golfen får demokratisk utvikling og respekt for menneskerettighetene.

For et drøyt år siden brøt det ut borgerkrig i Jemen. Den valgte presidenten, Hadi, ba om assistanse for å stabilisere landet. Svaret kom fra en koalisjon av land ledet av Saudi-Arabia. De har hovedsakelig bidratt med luftstøtte og bombetokter. Norge har de siste årene eksportert våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait, som alle deltar i koalisjonen. Det viser stortingsmeldingen om våpeneksport som behandles i Stortinget i dag.

Et flertall - alle partier unntatt Høyre og Frp - har uttrykt bekymring knyttet til rapportene som tyder på alvorlige brudd med krigens folkerett i Jemen og risikoen for at norsk materiell kan være brukt. De uttrykte også en forventning om at regjeringen skal redegjøre for hvilke konsekvenser krigen i Jemen har fått for vår eksport av våpen til disse landene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykt sterk bekymring for brudd på internasjonal humanitærrett i krigen i Jemen. Human Rights Watch og Amnesty International har også anklaget koalisjonspartnerne for krigsforbrytelser. Sivile boligstrøk, et bryllupslokale og et senter for blinde er bombet av koalisjonen. Vi kan ikke utelukke at norsk militært utstyr har bidratt.

Nylig avslørte Ny Tid at Norge fram til januar 2016 har eksportert ammunisjon til De forente arabiske emirater. Dagen etter stanset UD norsk våpeneksport til Emiratene. Om det fremdeles eksporteres til de andre landene i koalisjonen er uklart, og UD har avvist sivilsamfunnets begjæring om innsyn. Vi mener våpeneksporten av alt militært materiell til Saudi-Arabia og de andre golflandene som deltar i krigen i Jemen burde vært stanset for lenge siden. Advarslene har vært mange, og Norge har plikt til selv å vurdere hvem som kan motta norske våpen og militært materiell, også ut over advarslene fra FN og andre. Det blir ofte sagt at Norge har et av verdens strengeste regelverk for våpeneksport. I så tilfelle burde vi aldri ha kommet i en situasjon hvor vi eksporterer våpen og ammunisjon til disse regimene.

Krigen i Jemen er likevel bare en av flere grunner til at Norge må endre sin politikk ovenfor Saudi-Arabia og de andre golflandene. Saudi-Arabia er et av verdens verste land hva gjelder sivile og politiske rettigheter. Kritikere av regimet fengsles og utsettes for tortur. Fagforeninger og politiske partier er ikke tillatt. Å samles på offentlig sted eller fredelige demonstrasjoner er forbudt. Bruken av dødsstraff øker, gjerne i form av offentlige halshogginger. Inhumane straffemetoder som pisking er vanlig. Tortur brukes for å framtvinge tilståelser. Religiøse minoriteter undertrykkes systematisk, og flere er blitt dømt til døden for blasfemi. Kvinner har ifølge loven lavere status enn men og kan ikke få pass, gifte seg, reise eller ta utdanning uten tillatelse fra en mann. Mennesker som er mistenkt for homoseksuelle eller «umoralske» handlinger straffes.

Slik kan listen fortsette, eksemplene er utallige. Saudi-Arabia er også verdens fremste eksportør av fundamentalistisk islam. Kongefamiliens makt hviler på to viktige pilarer: de enorme oljeinntektene gjør det mulig å yte velferdsgoder til alle statsborgere: gratis helsetjenester og utdanning, sterkt subsidierte varer og boliger. Som gjenytelse forventes total lydighet ovenfor landets herskere. Lenger tilbake er makten blitt konsolidert gjennom et kompromiss med landets presteskap. Disse følger wahhabismen, en streng fundamentalistisk retning innen sunniislam. Wahhabismen har dermed mer enn en symbolsk rolle i kongedømmet, og presteskapet styrer over flere sider av landets lovgivning.

Kombinasjonen av stor velstand og en svært konservativ retning av islam har gjort at saudiske oljepenger er brukt til å sponse en rekke ulike religiøse formål utenfor landets grenser. Blant dem er islamske bønneskoler som også blir brukt til å indoktrinere studentene i en ekstrem form for islam.

Saudi-Arabia har altså vært den sentrale aktøren for å spre en voldelig, ekstremistisk versjon av islam. Spesielt har den rettet seg mot fattige muslimske land, som Pakistan og Afghanistan, men også Indonesia og andre.

Finansieringen ledsages av betydelig press mot lokale ledere til å godta koranskoler. Disse har i sin tur bidratt til å spre en voldelig ekstremistisk ideologi i lokalsamfunnene, og i verste fall til rekrutteringsgrunnlag for terrorister. Sammenliknet med andre land slipper Saudi-Arabia billig unna med sine menneskerettighetsbrudd og sin destruktive politikk. Det er i vår interesse å bidra til endring av dette. Opposisjonen i landet er effektivt kneblet, derfor må det ytre press til hvis vi skal være håp om endring.

SV etterlyser en strategi fra den norske regjeringen og utenriksminister Børge Brende om hvordan vi skal bidra til dette. Jeg ønsker ikke boikott, sanksjoner eller isolasjon, men konkrete initiativer fra Norge - gjerne i allianse med andre land - for en klarere vilje til saklig kritikk, og til sette makt bak kravene. Den må basere seg på økt respekt for menneskerettighetene, krav om åpenhet og demokrati og på å ta opp Saudi-Arabias destruktive rolle i regionen.

En god start er en umiddelbar stans i norsk våpensalg til et land som deltar i en militær konflikt hvor FN har avdekket brudd på internasjonal humanitær rett.

Hele Norges coronakart