Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia vil ha oss til å tro på eventyr

Dramaet rundt Jamal Khashoggi er i ferd med å bli en såpeopera

DØDSKYSS: Demonstranter utenfor Det hvite hus fredag la ingen skjul på hva de mente om forholdet mellom Donald Trump og Mohammed bin Salman. Foto: AP/NTB Scanpix
DØDSKYSS: Demonstranter utenfor Det hvite hus fredag la ingen skjul på hva de mente om forholdet mellom Donald Trump og Mohammed bin Salman. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 2. oktober går den kjente saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi inn i sitt lands konsulat i Istanbul og kommer aldri ut igjen. Nyheten om hans forsvinning går over hele verden. Tyrkiske myndigheter går via en anonym talsmann ut med opplysningen om at de har lydopptak av forhør, tortur og partering - før restene av Khashoggi blir båret ut bakveien i kofferter. Så følger en ny lekkasje fra tyrkiske myndigheter; 15 saudiarabere, inkludert offiserer, etterretningsfolk og en rettsmedisiner kom samme dag til Istanbul og var i konsulatet da Khashoggi ble drept.

Den reneste eventyrhistorien trodde mange; slikt kunne da ikke skje i 2018? Og hvorfor skulle vi tro på tyrkiske myndigheter som vanligvis har et relativt lett forhold til sannheten?

Nå tyder svært mye på at president Recep Tayyip Erdogan og hans medarbeidere hadde rett. Så får vi heller tilgi dem at de avlyttet saudiarabiske diplomater i byen som i flere hundre år var hovedstad i det osmanske riket.

Hva så med Saudi-Arabia? Den første versjonen derfra var at Khashoggi hadde forlatt konsulatet i live. Men så ble landets allmektige hersker, kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS, drevet fra skanse til skanse. Og 17 dager etter Khashoggis forsvinning kom den store innrømmelsen fra saudiarabiske myndigheter fredag kveld: Khashoggi ble drept under en slåsskamp i konsulatet i Istanbul. Men sto MBS bak? Nei da, nå har myndighetene i Saudi-Arabia sparket to av kronprinsens nærmeste medarbeidere og arrestert 18 menn, inkludert dødsskvadronen som kom til Istanbul for å drepe Khashoggi. Siste melding fra saudiarabiske myndigheter i går kveld gikk ut på at de arresterte vil bli stilt for retten.

Det er nesten ufattelig at MBS tror at alle hans landsmenn og verden for øvrig vil gå på en slik bløff. Khashoggi sloss mot minst 15 mann? Og hvor er liket? Mohammed bin Salman har den totale kontroll over alt som skjer i Saudi-Arabia. Han har rensket opp i den flere tusen mann sterke kongefamilien og sørget for å sette kritikerne blant disse, blant forretningsfolk og blant religiøse ledere, på sidelinja. Hans far kong Salman (82) skal være så mentalt redusert at han knapt husker hva som har skjedd fem minutter tidligere. BMS er ikke bare nummer én i Saudi-Arabia, han er også nummer to.

Viseetterretningssjefen, generalmajor Ahmed al-Asiri, fikk sparken fredag kveld og er tydeligvis utpekt til en av syndebukkene. Det er også Maher Abdulaziz Mutreb som inngikk i den femten manns store drapsdelegasjonen som kom til Istanbul 2. oktober. Mutreb kjente Khashoggi fra sin tid som diplomat i Storbritannia og USA.

Mutreb tilhører den indre sirkelen til MBS. Skulle han liksom forråde sin sjef og risikere å bli henrettet etterpå?

Nå er spørsmålet om tyrkiske myndigheter offentliggjør bevisene de har. Spekulasjonene om at Erdogan & Co ønsket å løse denne saken i minnelighet ble forsterket da en delegasjon fra Saudi-Arabia kom til Ankara for noen dager siden for å «drive felles etterforskning» med tyrkerne. I går sa Numan Kurtulmus, fungerende leder i det tyrkiske regjeringspartiet AKP at «det konkluderende resultat» av Tyrkias etterforskning vil bli delt med verden.

Tyrkia har fra før av et anstrengt forhold til Saudi-Arabia, og et brudd vil være katastrofalt, ikke minst økonomisk. Nå må Erdogan satse på at Europa også bruker storslegga mot Mohammed bin Salman. Sammen vil de stå sterkere.

Hva så med president Donald Trump? Fredag kveld sa han at det var et godt første skritt at Saudi-Arabia innrømmet at Khashoggi døde i konsulatets lokaler. I går kveld brukte han ordene «bedrag» og «løgner» om saudiarabernes forklaring. Trump, som nå skal snakke med sin venn MBS om Khashoggi-saken, har ved flere anledninger de siste dagene sagt at amerikansk økonomi er så avhengig av samarbeidet med Saudi-Arabia at sanksjoner neppe kommer på tale. Men Trump har et stort problem, nemlig Kongressen. Der er både demokratene og en del republikanere rasende på Saudi-Arabia. En gruppe demokrater har sørget for at Det hvite hus nå må sette i gang tiltak for å etterforske drapet på Khashoggi.

Og 6. november i er det mellomvalg i USA, der en tredel av senatorene og alle medlemmene av Representantenes hus står på valg. Det er ikke sikkert at velgerne setter pris på Trumps lefling med despoten i Riyadh.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

At MBS sin internasjonale stjerne er i ferd med å slokne, er det liten tvil om. Men det er neppe noen som kan ta fra ham makta. Men hvordan vil det gå med krigen han fører i Jemen? Og ikke minst; hva skjer med hans megalomaniske økonomiske prosjekt Visjon 2030, der Saudi-Arabia skal bli sentrum i den arabiske og islamske verden? I neste uke arrangeres et økonomisk toppmøte i Riyadh, på forhånd kalt «Davos i ørkenen». Nå har en rekke ministere, toppsjefer, storinvestorer, ledere for internasjonale organisasjoner og framtredende mediehus trukket seg fra denne konferansen, inkludert USAs finansminister Steven Mnuchin.

Tirsdag får vi kanskje vite mer om bevisene tyrkerne sitter på. Det er eventuelt da snøballen virkelig vil begynne å rulle. Og i Teheran sitter Irans mektige presteskap og politikertoppene og fryder seg: Deres erkefiende Mohammed bin Salman har skutt seg sjøl i foten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!