Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Saudi Arabia:

Saudi-Arabias kronprins Mohammed er en ørkenulv i fåreklær

Mohammed bin Salman fengsler sine rivaler, hisser til krig mot Iran og vil åpne en ny krigsfront i Libanon.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Vesten blir han for tida ofte omtalt som en reformator som vil la kvinner kjøre bil og åpne opp Saudi-Arabia for utenlandske investorer og turister. Men det Mohammed bin Salman, ofte kalt MBS, har gjort de siste ukene viser at han er en ørkenulv i fåreklær.

I går kom meldingen om at tilsammen 200 saudiere er arrestert og at kronprinsen nå har stengt til sammen 1700 bankkonti. I helga ble 49 personer satt i luksusvaretekt på Ritz-Carlton Hotel i hovedstaden Riyadh. Offisielt heter det at arrestasjonene har sammenheng med korrupsjon, noe som får mange kjennere av Saudi-Arabia til å le.

HELE SYSTEMET med 15 000 prinser og prinsesser som tilhører den regjerende al-Saud-familien, er gjennomkorrupt. Mens MBS mante sine landsmenn til å stramme inn livreima, kjøpte han sjøl i fjor en yacht av en russisk oligark for 4,5milliarder kroner.

-Ekstremt korrupt, grådig og arrogant, var merkelappen den tyske avisa Die Zeit satte på kronprins Mohammed for en tid tilbake.

ELLEVE PRINSER, fire ministre og flere eksministre var blant de arresterte i helga. Styrtrike al-Waleed bin Talal og general Miteb bin Abdullah er de mest prominente navnene på lista. Miteb var som sønn av nå avdøde kong Abdullah sjef for den saudiarabiske nasjonalgarden og favoritt til å ta over tronen da hans far døde. Da ble han utmanøvrert av dagens konge, Salman bin Abdulaziz al-Saud, og nå har MBS satt den siste spikeren i arvekista hans. De som har finstudert hvem de arresterte er, slår fast at det dreier seg om politiske og økonomiske rivaler. I et land der kongetittelen i 64 år har gått til arvingene av den legendariske kong Ibn Saud, stort sett halvbrødre, legger nå MBS opp til at hans linje av etterfølgere skal bli den dominerende.

I PRAKSIS synes nå MBS å styre Saudi-Arabia. Han er en varm forkjemper for krigen i Jemen, der han mener Iran spiller en viktig rolle som alliert med den sjiamuslimske houti-militsen. I helga avfyrte houtiene en rakett med Riyadh som mål, men den ble skutt ned før den kom så langt. I en harmdirrende respons sa MBS at Iran hadde levert raketten som ble avfyrt, mens en av hans talsmenn la skylda på den sjiamuslimske Hizbollah-militsen som også opererer i Jemen.

Og dermed må vi flytte oss til Libanon. Lørdag annonserte Libanons statsminister Saad Hariri at han gikk av som landets statsminister av frykt for å bli drept, som faren Rafik ble i 2005. Han langet ut mot Hizbollah og sa at han ikke lenger kunne tolerere Irans innblanding i libanesisk politikk. Det er helt uvanlig at en regjeringssjef trekker seg mens han er i et annet land og at det attpåtil skjer på tv, slik det skjedde i Riyadh lørdag. Så har også den kristne presidenten Michel Aoun nektet å godta Hariris «avskjedssøknad». Han vil ha Hariri til Beirut for at statsministeren på konstitusjonelt vis skal framføre sitt budskap i nasjonalforsamlingen.

MEN Å FÅ Hariri, som både har saudiarabisk og libanesisk statsborgerskap, til Libanon, blir ikke lett. Sjøl sa Hariri i helga at han ikke ville reise hjem av frykt for sin sikkerhet. Nå kommer spekulasjonene om at han blir holdt tilbake i Saudi-Arabia mot sin vilje og at det er saudierne som har tvunget ham til å forlate statsministerposten. De skal blant annet være misfornøyd med at den iranske toppdiplomaten Ali-Akbar Velayati etter et møte med Hariri i Beirut i forrige uke uttalte at Iran hadde seiret både i Irak, Syria og Libanon. Nå har ingen hørt fra Hariri siden han tidligere i uka besøkte De forente arabiske emirater. Flyet hans skal ha returnert til Beirut uten statsministeren blant passasjerene.

Hva vil så i Saudi-Arabia Libanon? MBS ønsker å få Hizbollah vekk fra makta, og for å få til det ønsker han tydeligvis å skape så mye kaos i Libanon at landet blir direkte involvert i krigen som omfatter nabolandet Syria. Men for å få Libanon til å bli en krigsskueplass må han ha hjelp, og den får han trolig fra sin nye allierte, Israel. Israelerne og saudierne har et felles mål i å knuse Hizbollah og Iran, og Israel har lenge forberedt seg på en ny krig mot Hizbollah-soldatene.

MANDAG avslørte den israelske tv-stasjonen Kanal 10 at landets utenriksdepartement hadde sendt en ilmelding til diplomatene ved alle utenriksstasjonene om at de må støtte Saudi-Arabias linje både i Jemen og i Libanon. Avsløringen kom bare noen uker etter at det ble meldt at MBS hadde vært på hemmelig besøk i Israel i september. I går slo MBS på krigstromma nok en gang da han ba sine landsmenn i Libanon om å forlate landet med umiddelbar virkning.

Tirsdag gikk Saudi-Arabia til full blokade av Jemen som straff for rakettskytinga mot Riyadh. Det vil ifølge FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock føre til at Jemen vil bli rammet av den verste sultkatastrofen verden har sett på tiår. FNs sikkerhetsråd holder kjeft, det samme gjør stort sett saudiernes venner i Vesten. MBS får det foreløpig som han vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!