KOMMENTARER

Saudi-Arabias mektige kronprins har sine fiender i kikkerten

«Demokratiseringen» i Saudi-Arabia er over før den hadde begynt. Når skal verden reagere? spør Jan-Erik Smilden.

ØRKENREV: Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman er ingen reformator – om noen skulle ha trodd det. Foto: AFP/NTB Scanpix
ØRKENREV: Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman er ingen reformator – om noen skulle ha trodd det. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er ikke ofte et land i diplomatisk raseri kaster sine innbyggere ut av landet de ligger på sjukehus i. Det er det siste trekket til Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman (MBS), i kampen mot Canada. Nå skal pasientene overflyttes til andre land.

For ei uke siden kastet Saudi-Arabia Canadas ambassadør ut av landet og hjemkalte sin egen fra Ottawa. Samtidig ble all handel og alle investeringer frosset, mens flere tusen saudiarabiske studenter fikk ordre om å forlate kanadisk jord – for sånn rett uten videre å fortsette studiene andre steder. Alle flygninger mellom Saudi-Arabia og Canada ble også innstilt.

Canadas forbrytelse var av enorme dimensjoner: Landets myndigheter hadde tillatt seg å protestere mot at en rekke kvinnelige aktivister denne sommeren er blitt arrestert i Saudi-Arabia – tiltalt for å «destabilisere» landet. Når kanadierne attpåtil krevde at de arresterte skulle løslates, fikk MBS nok.

– Kongeriket Saudi-Arabia vil ikke akseptere noen form for innblanding i landets indre anliggender, skrev det saudiarabiske utenriksdepartementet på Twitter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer