Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabias mektige kronprins har sine fiender i kikkerten

«Demokratiseringen» i Saudi-Arabia er over før den hadde begynt. Når skal verden reagere? spør Jan-Erik Smilden.

ØRKENREV: Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman er ingen reformator – om noen skulle ha trodd det. Foto: AFP/NTB Scanpix
ØRKENREV: Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman er ingen reformator – om noen skulle ha trodd det. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke ofte et land i diplomatisk raseri kaster sine innbyggere ut av landet de ligger på sjukehus i. Det er det siste trekket til Saudi-Arabias kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman (MBS), i kampen mot Canada. Nå skal pasientene overflyttes til andre land.

For ei uke siden kastet Saudi-Arabia Canadas ambassadør ut av landet og hjemkalte sin egen fra Ottawa. Samtidig ble all handel og alle investeringer frosset, mens flere tusen saudiarabiske studenter fikk ordre om å forlate kanadisk jord – for sånn rett uten videre å fortsette studiene andre steder. Alle flygninger mellom Saudi-Arabia og Canada ble også innstilt.

Canadas forbrytelse var av enorme dimensjoner: Landets myndigheter hadde tillatt seg å protestere mot at en rekke kvinnelige aktivister denne sommeren er blitt arrestert i Saudi-Arabia – tiltalt for å «destabilisere» landet. Når kanadierne attpåtil krevde at de arresterte skulle løslates, fikk MBS nok.

– Kongeriket Saudi-Arabia vil ikke akseptere noen form for innblanding i landets indre anliggender, skrev det saudiarabiske utenriksdepartementet på Twitter.

Da MBS for snaut et år siden bestemte at landets kvinner skulle få kjøre bil, trodde mange at en demokratiseringsprosess var i gang i det oljerike og stokk konservative islamistiske landet. Og da han i våres var på kroningsferd og sjarmoffensiv i USA og flere europeiske land for å promotere «Det nye Saudi-Arabia», ville godordene ingen ende da. Det var ikke bare Donald Trump som hyllet den 32 år gamle «reformatoren», det gjorde også Frankrikes president Emmanuel Macron og Spanias daværende statsminister Manuel Rajoy.

Kanskje trodde de virkelig på reformløftene til MBS. Men det altoverskyggende dreide seg om penger; for de vestlige landene økt våpensalg, for saudiene å skaffe seg investorer til MBS sitt ambisiøse industrielle prosjekt, Visjon 2030.

Skeptikerne var mange, og som vanlig i Midtøsten-sammenheng fikk de rett. I sommer har ørkenreven MBS vist sitt sanne ansikt, utenrikspolitisk utspekulert og jagende etter opposisjonelle kvinner i sin hjemlige hønsegård.

For selv om kvinnene fikk kjøre bil, fikk de slett ikke mer politisk frihet. Noen av dem trodde det og agiterte for flere rettigheter. Da slo MBS til og satte en rekke kvinnelige aktivister i fengsel, blant dem Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada og Samar Badawi. Sistnevnte mottok i 2012 det amerikanske utenriksdepartementets pris «International Women of Courage» og møtte blant andre Michelle Obama og daværende utenriksminister Hillary Clinton. Samar Badawi er søstera til bloggeren Raif Badawi som soner en dom på ti år i hjemlandet. I tillegg er han idømt ett tusen piskeslag, hvorav han foreløpig har kjent femti av dem på kroppen.

I 2015 fikk Raif Badawi EUs menneskerettighetspris, Sakharov-prisen. Hans ikkevoldelige kamp mot det saudiarabiske regimet er nok også en medvirkende årsak til at Canada er blitt rammet så sterkt. Kona hans Ensaf har nemlig sammen med parets tre barn fått politisk asyl i Canada. Det misliker saudiarabiske myndigheter sterkt.

Men det er flere årsaker til denne diplomatiske krigen. MBS har fått en god venn i Donald Trump. MBS ser at israelske myndigheter nå kan gjøre hva de vil, og vet at hans eget manøvreringsrom også har økt. Og han satser på at resten av verden holder kjeft.

Foreløpig har han ingen grunn til å bekymre seg. Canadas manglende vestlige støtte i denne saken, er skandaløs.

USA ber Saudi-Arabia og Canada løse sine problemer på egen hånd, et politisk svik overfor nabolandet i nord. EU ligger lavt. Norske myndigheter har heller ikke protestert, verken mot sommerens arrestasjoner eller mot oppførselen overfor Canada. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har ved flere anledninger de siste dagene sagt at Norge er i dialog med EU-landene for å finne ut hva som har skjedd og for å agere i fellesskap. Det er ingen grunn for Canada til å vente seg solidaritet, det være seg fra Brussel eller fra Oslo.

Norge følger som vanlig USA. Både Norge og EU-landene er først og fremst opptatt av økonomisk samarbeid med Saudi-Arabia. Så får både kanadierne og saudiarabiske kvinneaktivister lide.

Det går imidlertid ikke så bra med Saudi-Arabia for tida. Landets infame engasjement i krigen i Jemen er ingen suksess, det har heller ikke forsøket på å isolere nabolandet Qatar vært.

Men MBS er på Vestens hitliste – foreløpig. Så får vi se om Ine Eriksen Søreide kommer ut av tenkeboksen.