KOMMENTARER

Saudi-Arabia:

Saudi-Arabias mektige kronprins har tabbet seg ut i Libanon

Mohammed bin Salman ville bruke Libanon som brikke i krigsspillet mot Iran. I stedet samlet han libaneserne og styrket herskerne i Teheran.

Saudi-Arabias mektige kronprins har tabbet seg ut i Libanon
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kronprinsen, som gjennom sin religiøse tro bør være avholdsmann, er i politisk bakrus. Som nykommer på den politiske storarenaen satset han stort, men tapte. Nå er han svekket både nasjonalt og internasjonalt etter at Libanons statsminister Saad Hariri er kommet tilbake til Beirut - fortsatt som statsminister.

4. NOVEMBER slapp Hariri bomben som var konstruert av Mohammed bin Salman (MBS). Han trakk seg som regjeringssjef og oppga tre grunner; fare for eget liv, Hizbollahs destabilisering av Libanon og Irans innblanding i libanesisk politikk. Avgangen ble varslet i en TV-tale i Saudi-Arabia, noe som umiddelbart førte til spekulasjoner om at dette ikke var Hariris eget verk. Bedre ble det ikke da libanesiske sikkerhetskilder kunne fortelle at de ikke visste om noen trusler mot Hariris liv eller da kilder rundt statsministeren fortalte at han var blitt fratatt mobilen på flyplassen ved ankomst til Riyadh og at han hadde måttet vente i flere timer før han fikk manuset han skulle lese opp i TV-studioet – skrevet av saudierne sjøl. Hariri var i husarrest, liten tvil om det.

MBS satset på at Hariris avgang skulle føre til politisk ustabilitet i det multireligiøse Libanon og at det skulle komme til sammenstøt mellom den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen og kristne og sunnimuslimske grupper. Det ville igjen ha ført til at Libanon ville bli trukket inn i en stedfortrederkrig i det allerede krigsherjede Midtøsten, der Saudi-Arabia og Iran kunne gjøre opp om hvem som skal ha hegemoniet i regionen. Men libaneserne ville det ikke slik. I stedet for å splittes, samlet de seg rundt sin truede statsminister. Sinnet rettet seg mot Saudi-Arabia, og i det sunnidominerte Nord-Libanon, der saudierne vanligvis står sterkt, ble veggplakater med bilde av MBS brent. Nå brant det også under føttene på den saudiske kronprinsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer