SAUEBONDEN: James Rebanks er sauebonden som ble forfatter og litterær kjendis av å skrive om dagliglivet sitt. Til våren kommer han til Lillehammer. Foto: Jill Lawless / NTN scanpix
SAUEBONDEN: James Rebanks er sauebonden som ble forfatter og litterær kjendis av å skrive om dagliglivet sitt. Til våren kommer han til Lillehammer. Foto: Jill Lawless / NTN scanpix Vis mer

Litteraturfestivalen på Lillehammer 2017

Sauebonden James Rebank kommer til Lillehammer

Tre britiske forfattere er nå klare for Litteraturfestivalen på Lillehammer 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Om et halvt år er det igjen klart for litterære dager på Lillehammer, og de første navnene på programmet er nå klare.

Tre av dem er britiske. Blant dem, en sauebonde.

«Som memoarbok har den en dybde og klokskap langt utenom det vanlige», skrev Dagbladets anmelder om James Rebanks «Sauebondens liv».

Rebanks er mannen som etter endt utdannelse ved Oxford, reiste hjem til Lake District, til familiegården, der han satser på tradisjonsrik sauedrift.

Et liv som er blitt til bok, og en litterær sensasjon, i sjangeren «naturprosa». Litteraturfestivalen krasjer ikke med neste års lamming, og Rebanks tar turen til Lillehammer for å snakke om et røft hverdagsliv der høyet råtner i høyballene etter uker med regn, og en stille og tilbaketrukket liv.

Ungdom og alvor

Neste på lista er Meg Rosoff er en av Englands mest anerkjente Young Adult-forfattere. Hennes første roman fra 2004, «Slik har jeg det nå», er solgt i mer enn en million eksemplarer i 36 ulike land.

BISARR VERDEN: Den britisk-amerikanske forfatteren Meg Rosoff har vunnet flere priser, blant andre Astrid Lindgrens minnepris. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
BISARR VERDEN: Den britisk-amerikanske forfatteren Meg Rosoff har vunnet flere priser, blant andre Astrid Lindgrens minnepris. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Vis mer

Hun fikk tidligere i år Astrid Lindgrens minnepris. Juryen mente Meg Rosoffs romaner snakker til unge leseres følelser og intellekt: «I glitrende språk skriver hun om søken etter mening og identitet i en særegen og bisarr verden.»

Den tredje er den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie. Hun ble for alvor kjent i Norge med romanen «Brente skygger».

KOMMER: Kamila Shamsie er særlig kjent i Norge for romanen «Brente skygger». Foto: Nicola Barranger / NTB scanpix
KOMMER: Kamila Shamsie er særlig kjent i Norge for romanen «Brente skygger». Foto: Nicola Barranger / NTB scanpix Vis mer

Da boka kom i 2010 skrev Dagbladets anmelder: «Shamsie er en begavet og kunnskapsrik forteller, som lykkes i å gi et rikt og nyansert bilde av ulike epoker, konflikter og kulturer.»

Om hennes siste bok «A God in Every Stone», skriver den britiske avisa Independent at «Det er sjelden man finner forfattere som i løpet av noen få sider kan transportere leseren til andre steder og tider. Shamsies tekst er så stemningsfull at hun gjør akkurat det.»

Mye på gang

Hvilke norske forfattere som vil innfinne seg på festivalen er ennå ikke kjent.

Festivalsjef Marit Borchenhagen forteller at programmet er stort, og mye er på vei til å falle på plass.

- Det vil komme mange navn framover. Det vil også komme fram hvilke temaer vi vil dykke dypere i, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer