Sauebondens hevn

Mesteren er fortsatt mester.

BOK: For sju-åtte år siden trakk Frederick Forsyth seg tilbake for å bli sauebonde på sin nyanskaffede gård i Hertfordshire.

Detaljrik

Siden da har Forsyth bare gitt ut en roman og en novellesamling. Nå er han, takk og lov, tilbake med det han gjør best - en luksuriøst detaljrik, nennsomt plottet, grundig planlagt og godt skrevet thriller. «Hevneren» er Frederick Forsyth som vi helst vil ha ham.

Hovedpersonen, selve Hevneren, er en forholdsvis anonym advokat i en amerikansk småby. Men Calvin Dexter har ei fortid fra Vietnamkrigen, da han var «tunnelrotte» som prøvde å trenge ned i og ødelegge Vietcongs hemmelige tunnelnettverk. Det klarte han ikke, men de uhyggelige opplevelsene gjorde ham til en bokstavelig talt kald kriger. De erfaringene bruker han når en tragedie rammer hans nærmeste familie, og snart begynner han å ta hemmelige oppdrag når forbrytere går fri etter beviselige lovovertredelser.

Kriminell serber

Da en ung, naiv amerikaner blir drept av ei serbisk militsgruppe i Bosnia i 1995, får ikke guttens bestefar fred før den ansvarlige for gruppa blir tatt. Det er Zoran Zilic, en serbisk kriminell som nå har søkt tilflukt på et utilgjengelig sted i Sør-Amerika. Men for Hevneren tar det umulige bare litt lengre tid.

«Hevneren» handler om en mann som opererer langt utenfor loven for å ta kriminelle som lovens lange arm ikke når. En juridisk forkastelig geskjeft, naturligvis, men muligens i full forståelse med alminnelig rettsoppfatning. Og i thrillerform er den helt uimotståelig.