Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Naturoppsyn for ungdom

Saueerstatning – eller kanskje gjeterstøtte?

For 44 mill.kr. kan en ansette mange gjetere til å passe dyra! Hva med et prøveprosjekt for ungdom og andre uten formell utdannelse, men som er opptatt av fysisk arbeid og naturliv?

TRENGER PASS: Jeg har ikke hørt noen snakke om muligheten for å bruke gjetere i Norge, verken blant bønder, naturtilsyn eller andre. Gjetere ville sikkert ikke forhindret alle tap, men det er kanskje verdt å prøve, skriver innsenderen. I fjor ble det utbetalt 44 millioner kroner i erstatning for tap av over 17.000 sau. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TRENGER PASS: Jeg har ikke hørt noen snakke om muligheten for å bruke gjetere i Norge, verken blant bønder, naturtilsyn eller andre. Gjetere ville sikkert ikke forhindret alle tap, men det er kanskje verdt å prøve, skriver innsenderen. I fjor ble det utbetalt 44 millioner kroner i erstatning for tap av over 17.000 sau. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Meninger

I Dagbladet ser jeg en forholdsvis liten notis fra NTB: I 2019 ble det utbetalt 44 mill. kroner i erstatning til sauebønder for tap av 17.213 dyr.

Jeg bor ikke i noe typisk sauedistrikt, ei heller i noe rovdyrdistrikt, så jeg påberoper meg å være nokså nøytral i rovdyrdebatten. Imidlertid har jeg vært mye ute og reist, og det er en ting som har slått meg mange ganger: På f.eks Balkan, Romania og i flere andre land jeg har både arbeidet og feriert i, er det både rovdyr og sauer og geiter, side om side. Men det er alltid årvåkne gjetere som passer på flokken!

I Norge bruker vi altså 44 mill kr på ett år, og tusenvis av sauer lider en unødvendig og forferdelig død. Jeg har til dags dato aldri sett noen som snakker om muligheten for å bruke gjetere i Norge, verken blant bønder, naturtilsyn eller andre. Bruk av gjetere ville sikkert ikke forhindret alle tap, men det er kanskje verdt å prøve? En kan ansette mange gjetere f.eks. underlagt Naturtilsynet for 44 mill kroner!

Hva med et prøveprosjekt f.eks. i Østerdalen hvor man kunne ansette ungdom og andre uten formell utdannelse, men som er opptatt av fysisk arbeid og naturliv. Det går sikkert an å få til korte kurs i regi av Naturtilsyn og landbruksmyndigheter, uten krav om studiepoeng og fullført videregående skole! Her kan det være jobber for ungdom som er praktisk anlagt og lite skoleinteressert.

Det viktigste er selvfølgelig at et slikt tiltak virker, at man får ned lidelsene for dyrene, men samtidig kan det skape masse jobber for en gruppe som får færre og færre jobber å velge i.

Det er hvertfall veldig rart at man i mange andre land holder på med gjeting for å passe på husdyrene hvis det overhodet ikke har noen nytte?

Herved er ideen servert, vær så god å prøv! Hører dere landbruksmyndigheter og naturforvaltere!