LEDER

Saus, bistand og business

Det bør helst ikke være uklart om det er Telenor eller Myanmar som har fått mest utbytte av bistand fra norske myndigheter.

FIKK BISTAND: Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: NTB Scanpix
FIKK BISTAND: Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvor går grensene mellom staten og de delvis statseide selskapene? Debatten har vært høylytt i forkant av dagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget om Telenor og Vimpelcom. Flere sentrale aktører i næringslivet og Agenda-leder Marte Gerhardsen har reagert på det de mener et utidig innblanding fra politikerne i forbindelse med etterforskning og korrupsjonspåstander.

Staten blir nærmest omtalt som en brysom eier, som stikker nesa borti saker de ikke har noe med å gjøre. Men er det egentlig så brysomt å være nært knyttet til staten? En sak i Dagbladet denne uka kan tyde på at det tvert i mot kan være ganske nyttig og behagelig, på grensen til det problematiske. Det statlige Post- og teletilsynet (som nå har skiftet navn til Norsk kommunikasjonsmyndighet) ga råd til Myanmars generaler, på bestilling fra Telenor. Det bar frukter, for sommeren 2013 fikk det delvis statseide norske selskapet en ettertraktet mobillisens i landet.

Post- og teletilsynet ga myndighetene i Myanmar råd i forbindelse med at landet skulle utvikle en ny telekomlov. Det var Telenor som tok kontakt med tilsynet. Da tilsynet skulle søke prosjektstøtte hos Utenriksdepartementet (UD) til å dekke engasjementet som en del av norsk bistandspolitikk, var det Telenor som skrev utkastet til søknaden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer