Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Savner avlysningspakke

- Hvis vi fortsatt skal ha et kulturliv etter corona, så må det komme, sier Rhiannon Edwars fra Virke.

KREVER MER: Både Virke og Creo krever flere tiltak for kulturlivet fra regjeringen enn det som har blitt lagt fram til nå. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KREVER MER: Både Virke og Creo krever flere tiltak for kulturlivet fra regjeringen enn det som har blitt lagt fram til nå. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen la søndag kveld fram nye krisetiltak i forbindelse med coronaviruset. Deriblant etableres det nå en statlig garanti for lån, som kan hjelpe små og mellomstore bedrifter som konsertsteder, arrangører og leverandører til kulturlivet å få penger.

- Jeg håper at disse bedriftene faktisk er i stand til å nyttiggjøre seg de ordningene, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i kunstnerorganisasjonen Creo til Dagbladet.

Han peker på at dette skal være et tiltak for levedyktige bedrifter.

- Jeg er spent på hvilke kriterier bankene har utarbeidet, særlig for kulturlivet der det er små marginer og likviditeten ofte er lav, sier han.

IKKE FORNØYD: Rhiannon Edwards fra Virke etterlyser en kompensasjonsordning for avlyste arrangementer. Foto: Privat
IKKE FORNØYD: Rhiannon Edwards fra Virke etterlyser en kompensasjonsordning for avlyste arrangementer. Foto: Privat Vis mer

- Dette har vi bedt om

- Vi er veldig glade for at regjeringen tilfører likviditet gjennom enklere tiltak for lån. Det har vi bedt om, sier Rhiannon Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser til Dagbladet.

Samtidig er hun foreløpig ikke fornøyd. De venter på en kompensasjonsordning for arranger som blir avlyst på grunn av folkehensyn - en såkalt avlysningspakke.

- Hvis vi fortsatt skal ha et kulturliv etter corona, så må det komme, sier hun.

Joel Schlawenstöcker er styreleder i Norwegian Entertainment Managers & Agents Association (NEMAA), og er ikke særlig imponert over tiltakene.

- Vi hører at regjeringen sier de er villige til å gjøre hva som helst for å redde store og små bedrifter. Dermed venter vi ennå på tiltakene som vil komme, da en låneordning som den som ble lansert i dag ikke vil påvirke utsiktene for de hundretalls artister, små AS og enkeltmannsforetakene i kulturbransjen som har mistet all inntekt over natta. I beste fall vil en slik låneordning utsette problemet for større bedrifter, men det er dessverre ingen redning for store deler av kulturbransjen, skriver han til Dagbladet i en SMS.

- Ikke veldig betryggende

SKUFFET: Hans Ole Rian i Creo mener det ble snakket for lite om selvstendig næringsdrivende og arbeidstakere i søndagens pressekonferanse. Foto: Privat
SKUFFET: Hans Ole Rian i Creo mener det ble snakket for lite om selvstendig næringsdrivende og arbeidstakere i søndagens pressekonferanse. Foto: Privat Vis mer

Hans Ole Rian håper virkelig at det skal komme flere tiltak for kulturlivet. Han er skuffet over at det ble sagt så lite om arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende i pressekonferansen.

- Jeg tror ikke de blir veldig betrygget av det her, sier han.

Han er klar på selvstendig næringsdrivende må bli omfattet av en ordning tilsvarende dagpengeordningen, og at de som må være hjemme med barn må få rett til omsorgspenger.

- Det må på plass, og det må på plass i morgen, sier han, før han fortsetter:

- Det er flere tusen som sitter og venter på hvilke tiltak som kommer fram. De lurer på om de i det hele tatt kan overleve som kunstnere og kulturarbeidere i tiden som kommer.

Hele Norges coronakart