Savner du en parodi på kvalitetsdramaene til HBO?

Møt «The Newsroom».

TANKEFULLE: Når det koker i kulissene til nyhetsprogrammet «News Night» gjelder det å holde hodet kaldt og se tankefullt ut i lufta mens strykerne spiller. Akkurat slik Maggie (Alison Pill) og MacKenzie (Emily Mortimer) gjør her, altså. Foto: C More
TANKEFULLE: Når det koker i kulissene til nyhetsprogrammet «News Night» gjelder det å holde hodet kaldt og se tankefullt ut i lufta mens strykerne spiller. Akkurat slik Maggie (Alison Pill) og MacKenzie (Emily Mortimer) gjør her, altså. Foto: C MoreVis mer

To personer sitter på et tog.

Den ene, Maggie, jobber for et nyhetsprogram, og snakker. Mye.

Midt i en lang utlegning om at «man vet hva som er rett og galt» og «man trenger ikke advokater for å finne ut av sine moralske absolutter» lener den andre, en ung professor i etikk, seg fremover og sier:

- Kan jeg få påpeke noe? Du prater som en monolog.

Maggie ser ham i øynene med et dødsens alvor, svarer:

- Der jeg jobber gjør alle det.

Aner vi et sjeldent øyeblikk av selvironi når tredje sesong av Aaron Sorkin-serien «The Newsroom» drar i gang førstkommende mandag hos C More og HBO Nordic?

For Maggie har jo helt rett. Om noen i nyhetsredaksjonen til seriens fiktive «News Night» åpner munnen sin er det som oftest for å deklamere et prinsipielt forsvar av universelle presseidealer/demokrati/sannheten/presseidealer igjen, med en belærende tone i bunn.

Loslitt bikkje
Anført av nyhetsankeret Will (Jeff Daniels) dekker de en blanding av ekte og oppdiktede hendelser, denne sesongen byr for eksempel på både Boston-bomber og en liksom-variant av Snowden og Wikileaks.

Målet er å si noe dypt og inderlig om hva som er galt med dagens nyhetsmedier. Det kunne vært gripende. I stedet er det bare hysterisk moro.

For meg og kona mi er «The Newsroom» blitt tv-serieversjonen av en loslitt bikkje man er glad i selv om den tisser på gulvet.

Spiller «Fix You»
Vi må pause episodene hele tiden for å ikke overdøve den krampe-snappy Sorkin-dialogen med latteren vår.

Vi kniser av Will og kollegene hans hver gang de får fremstå så innsiktsfulle og høyverdige at de nesten virker synske der de dekker virkelige nyheter som er ett år gamle.

Etterpåklokskap satt i system er bare fornavnet.

Og vi formelig kroer oss gjennom det pompøse føleriet når Will stirrer tankefullt ut i lufta mens redaksjonen jobber fletta av seg og strykerne spiller opp så det høres ut som siste akt av en episk krigsfilm.

På et tidspunkt ble også Coldplay-låta «Fix You» spilt.

- Jeg beklager
I blant er det bare de små tingene. En kjapp zoom inn på ansiktet til en fyr som får høre at noen er forelska i ham, for eksempel,
som i en billig såpeserie.

Alle fortellerkunstens små triks, de sømløse hjelpemidlene som ofte sniker lydløst forbi oss i gode HBO-serier, har plutselig snublet i et kobbel med kasseroller.

Og det er kjempegøy.

Samtidig har serien interessante ideer, dyktige skuespillere og manus av fyren som også skapte «Presidenten» og skrev manuset til «The Social Network».

Den er ikke et togkræsj.

Heller er det som å se en subversiv parodi på alle kvalitetsdramaene HBO har proppet oss med de siste årene, litt slik «Mammon» var her hjemme.

Hva tenker Sorkin selv? Ifølge Buzzfeed unnskyldte han seg faktisk til publikum under filmfestivalen i Tribeca i april.

- Jeg tror dere og jeg fikk en skeiv start med «The Newsroom». Jeg beklager, og har lyst til å starte på nytt.

Den nye starten blir kort. Etter dårlige seertall bestemte HBO at en kort tredje sesong bli vårt siste glimt av Will og kompani.

De vil bli savnet.