- Savner pappa

Mannen bak det legendariske Che Guevara-portrettet - Alberto Korda - er død. - Pappa døde i sofaen med et glass rom i hånda, sier sønnen Fidel Alberto Korda Diaz Mendez. Fidel er selv fotograf, og har vært bosatt i Oslo siden 1985.

Alberto Korda, eller Alberto Diaz Gutierrez som han egentlig het, ble 72 år gammel. Han døde fredag i Paris, der han var i forbindelse med en utstilling.

I dag tidlig reiste Fidel til Paris.

- Jeg skal være til stede ved en minnestund i Paris, og mandag reiser jeg med båren til Havanna, sier Fidel.

Brå død

- Pappa har vært kreftsyk i mange år. Det har gått opp og ned, men han har vært forholdsvis frisk lenge nå. Det kom overraskende på oss at han skulle dø av hjerteinfarkt, forteller sønnen, som sørger over sin berømte far.

Korda døde fredag kveld, men Fidel fikk først beskjed lørdag morgen:

- Det var et sjokk. Pappa var i leiligheten han lånte i Paris og satt i sofaen med et glass rom i hånda. Døden kom brått, og jeg håper den var smertefri.

Kubaneren Alberto Korda tok 1900-tallets mest berømte fotografi - bildet av Che Guevara - ved en minnehøytid i mars 1960. Han tok to bilder, hvorav det ene seinere ble legendarisk.

SAVNER FAR: - Jeg tar med meg båren til Havanna, sier Fidel Alberto Corda Diaz Mendez til Dagbladet.Foto: ARNE V. HOEM
SAVNER FAR: - Jeg tar med meg båren til Havanna, sier Fidel Alberto Corda Diaz Mendez til Dagbladet.Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

- Pappa arbeidet nært med Castro i 11 år, og de to var personlige og nære venner. Jeg har ikke vært i kontakt med Castro, men jeg antar at han kommer i begravelsen. Han utelukker ikke at det blir statsbegravelse for Korda.

«Norske» rettigheter

Høsten 1999 var Alberto Korda til stede på åpningen av Henie Onstad-senterets store Korda-utstilling. Der var også ekskona Norka Mendez, datteren Norka Diaz og sønnen Fidel, som er oppkalt etter Cubas mektige leder Fidel Castro.

I et intervju med Dagbladet på åpningsdagen sa Korda:

- Det er den fineste utstillingen jeg har hatt, både med hensyn til teknisk kvalitet, formater og opphenging.

Det var den italienske forleggeren Feltrinelli som gjorde Che-bildet kjent et halvt år etter at revolusjonshelten Che ble drept i Bolivia i 1967. Bildet ble et symbol på opprør og frihet, som bl.a. hippiebevegelsen adopterte. Men det var først på midten av 80-tallet at Korda begynte å tjene penger på bildet.

Fidel Korda opplyser at han har hatt rettighetene til sin fars bilder i fem år.

Gråtende

Korda begynte først som motefotograf, men valgte revolusjonen og arbeidet for den kubanske avisa Revolucisn etter at Castro tok makten på Cuba 1959.

Seinere ble Korda Castros personlige fotograf.

Utstillingen på Høvikodden viste dokumentarbilder med øyeblikk fra Cubas dramatiske år. Han har også fotografert historiske personligheter som Nikita Khrustsjov og Ernest Hemingway.

Et bilde som gjorde sterkt inntrykk på utstillingen i Norge, var av ei lita, gråtende jente som tviholder på en vedkubbe. Til Dagbladet sa han:

- Mitt viktigste fotografi. Det var det som fikk meg til å droppe fashionfoto og følge revolusjonen.

Alberto Korda etterlater seg fem barn og flere barnebarn, hvorav to - en gutt på 15 og ei jente på 13 år - bor i Norge.

SAVNER FAR: - Jeg tar med meg båren til Havanna, sier Fidel Alberto Corda Diaz Mendez til Dagbladet.Foto: ARNE V. HOEM
CHE-FOTOGRAF DØD: Alberto Korda døde på fredag.Foto: SCANPIX/Rafael Peres