Savnet eller forfulgt?

Om Facebook leverte ut passord til politi som meldte brukeren savnet, ville nok enkelte lands myndigheter melde om «savnede» ganske ofte.

MANGLER INFO: Oslo-politiet, her ved Hanne Kristin Rohde får ikke tilgang til hele Facebook-kontoen i Sigrid-saken. Foto: Thomas Haugersveen
MANGLER INFO: Oslo-politiet, her ved Hanne Kristin Rohde får ikke tilgang til hele Facebook-kontoen i Sigrid-saken. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I saken om den savnede Sigrid Schjetne har flere reagert på at Facebook (FB) ikke uten videre leverer ut brukernavn og passord til hennes FB-konto til politiet i Norge, på politiets forespørsel.

Det er lett å forstå folks engasjement. Men de gode hensikter skygger, her som ofte ellers, også for bredere refleksjon.

En FB-konto er privat og passordbeskyttet, i henhold til avtale mellom FB og hver av tjenestens mange millioner brukere over hele verden. Det er selvsagt at FB ikke gir ut passord til andre, uten brukerens samtykke. Heller ikke skal det gis innsyn i innhold i kontoen uten videre. Det er det brukeren har blitt lovet, ved inngåelse av avtalen.

FB mottar formodentlig forespørsler om utlevering av passord og/eller annen brukerinformasjon fra myndigheter i hele verden, hver dag. Om FB uten videre leverte ut passord til politimyndigheter som anførte at brukeren var savnet, ville nok enkelte lands myndigheter melde om «savnede» ganske ofte, selv om det i virkeligheten heller var snakk om for eksempel forfulgte opposisjonelle.

Tenk bare på forespørsler fra politiet i Egypt under «Den arabiske våren», innen Mubaraks fall, der bruk av FB og andre sosiale medier var essensielle i gjennomføring av opprøret. Det er bare ett eksempel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer