Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Savnet eller forfulgt?

Om Facebook leverte ut passord til politi som meldte brukeren savnet, ville nok enkelte lands myndigheter melde om «savnede» ganske ofte.

MANGLER INFO: Oslo-politiet, her ved Hanne Kristin Rohde får ikke tilgang til hele Facebook-kontoen i Sigrid-saken. Foto: Thomas Haugersveen
MANGLER INFO: Oslo-politiet, her ved Hanne Kristin Rohde får ikke tilgang til hele Facebook-kontoen i Sigrid-saken. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer

I saken om den savnede Sigrid Schjetne har flere reagert på at Facebook (FB) ikke uten videre leverer ut brukernavn og passord til hennes FB-konto til politiet i Norge, på politiets forespørsel.

Det er lett å forstå folks engasjement. Men de gode hensikter skygger, her som ofte ellers, også for bredere refleksjon.

En FB-konto er privat og passordbeskyttet, i henhold til avtale mellom FB og hver av tjenestens mange millioner brukere over hele verden. Det er selvsagt at FB ikke gir ut passord til andre, uten brukerens samtykke. Heller ikke skal det gis innsyn i innhold i kontoen uten videre. Det er det brukeren har blitt lovet, ved inngåelse av avtalen.

Jon Wessel-Aas.
Jon Wessel-Aas. Vis mer

FB mottar formodentlig forespørsler om utlevering av passord og/eller annen brukerinformasjon fra myndigheter i hele verden, hver dag. Om FB uten videre leverte ut passord til politimyndigheter som anførte at brukeren var savnet, ville nok enkelte lands myndigheter melde om «savnede» ganske ofte, selv om det i virkeligheten heller var snakk om for eksempel forfulgte opposisjonelle.

Tenk bare på forespørsler fra politiet i Egypt under «Den arabiske våren», innen Mubaraks fall, der bruk av FB og andre sosiale medier var essensielle i gjennomføring av opprøret. Det er bare ett eksempel.

Det er denne virkeligheten FB må forholde seg til. Og brukerne skal i utgangspunktet være glade for at FB ikke uten videre og kritikkløst tar myndigheters påstander for gitt, men som hovedregel krever kjennelse fra en uavhengig domstol, og i det minste særdeles god dokumentasjon, før brukerinformasjon leveres ut.

FB kan ikke godt operere med helt forskjellige regler, avhengig av hvor i verden vedkommende bruker hører hjemme eller hvilke lands myndigheter som ber om passord eller innsyn, selv om det nok utøves et visst skjønn. Erfaring har imidlertid vist at ingen lands myndigheter fortjener blind tillit.

Tilliten til tjenester som FB på den annen side, er helt avhengig av at brukerne faktisk kan stole på at brukerinformasjonen og den fortrolige kommunikasjonen deres, ikke utleveres til andre uten videre.

Med mindre det utvikler seg (eventuelt alternative) brukervilkår som innebærer at brukeren gir FB fullmakt til å levere ut brukeropplysninger etter eget forgodtbefinnende, må vi leve med at FB krever mer enn bare en forespørsel fra en stats myndigheter, før opplysningene utleveres. Den som ikke vil ha det slik, kan selvfølgelig også deponere sitt passord hos en fortrolig - for eksempel en advokat.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media