Savoy svanger med det meste

- Det er bedre å ha for mye å gjøre enn for lite, sier Paal Waaktaar i Savoy og tar et godt tak rundt kona Lauren. Lauren har termin den 12. august. 11 dager seinere gir de ut Savoy-plate nummer tre og i september gjør Paal comeback med gamlebandet a-ha.

- Ja, nå skjer alt på en gang. Slagplanen var å gi ut Savoy-plata i april slik at det var god margin til fødselen nå i begynnelsen av august. Men plata ble bare ikke ferdig til april. Så nå skjer plutselig alt på en gang, men det går vel det også, smiler en opplagt Waaktaar.

- Yepp, vi får ta release-partyet på fødestua, ler Lauren.

Erteris

De to har vært erteris siden de møttes i London på midten av 80-tallet. Etter at Paal la a-ha på hylla og skilte lag med Magne og Morten i 1993, har de også vært kreative partnere i Savoy. De siste fem årene har de dedikert seg helt til familiebandet, med konstant transatlantisk reisevirksomhet mellom hjemmene i Oslo og New York.

- Jeg sier til vennene våre at det forhåpentligvis er mer enn én måte å oppdra et barn på. Vi ønsker fortsatt å reise rundt og veksle mellom å bo i Norge og USA. Men dette er ting jeg sier nå, kanskje mener jeg noe helt annet etter at barnet er født, funderer Lauren.

De siste to månedene har de holdt seg i Norge.

Før de forlot New York fikk de gjort ferdig den nye plata. Det skjedde mens Lauren satt i studio med 15 tepper rundt magen for å verne Savoy junior mot de mest truende basslydene.

De har heller ikke ligget på latsiden etter at de landet i Norge tidlig på sommeren. Åtte måneder på vei regisserte Lauren gruppas nye video.

Surt salgssvikt

Det er et helt ypperlig Savoy-album de går svanger med. Med sin utsøkte kombinasjon av bekymringsløs poplykke og sår melankoli er «Mountains Of Time» kanskje det mest gjennomførte albumet Paal Waaktaar har laget i løpet av karrieren. For første gang framstår også Lauren som en integrert del av gruppa og en fullverdig musikalsk partner for Paal. Lauren står til og med bak singelen «Star» som allerede er i ferd med å bli en radiohit.

- Jeg har aldri hørt meg selv på radioen før, så da jeg hørte «Star» på bilradioen her forrige dagen var det bare wow , stråler Lauren.

De to første Savoy-platene har lidd en heller ublid skjebne hva salg angår.

«Mary Is Coming» (1996) solgte bare i Norge mens oppfølgeren «Lackluster Me» (1997) ble ignorert over hele fjøla, Norge inkludert.

- Det er litt surt. Vi lager jo musikk for at folk skal høre på sangene våre. Men jeg tar ikke mangelen på kommersiell suksess personlig. Jeg var fornøyd med «Lackluster Me», og det at den solgte dårlig får meg ikke til å endre mening, sier han.

Underdogen Savoy

Like fullt; er man først bitt av popstjerneviruset, slutter man aldri å drømme om nye storhits på begge sider av Atlanteren.

- Problemet er at man aldri har følelsen av å selge nok. Når du først har suksess, er det vanskelig å nyte den fordi det er så mye som skjer rundt deg, sier Paal og sikter til a-ha-dagene. I disse dager jobber han på spreng sammen med Morten Harket, Magne Furuholmen og produsent Ulf W. Holand for å få ferdig den nye a-ha-plata.

- Savoy og a-ha er to helt forskjellige ting. Lauren og jeg har mye av den samme smaken, men i a-ha har alle tre forskjellig smak. Det fører til mye mer kranglig og argumentasjon. Men jeg liker begge deler. Det er OK å ha to band og hoppe mellom.

- Hadde det blitt noe a-ha-comeback uten det skuffende Savoy-salget?

- Ja, det tror jeg. Men uten den kreative friheten som jeg har hatt i Savoy hadde jeg aldri orket å ta opp igjen a-ha. På slutten av a-ha-epoken følte jeg meg helt tom og uttørka. I Savoy har vi bare gjort det vi har hatt lyst til å gjøre. Det har vært en deilig motsetning til slik det i perioder var i a-ha, der ting til tider var så hysteriske at vi analyserte musikken i hjel.

- Føles det som høstens a-ha-comeback henger som en mørk sky over den nye Savoy-plata?

- Nei, men blir den en stor suksess, er det en positiv overraskelse. Savoy er vår lille underdog, avslutter Lauren

I SOFAEN: Paal Waaktar og hans gravide kone Laureen besøker interiorbutikken R.O.O.M.