Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Savoy ut av dvalen

Førstkommende lørdag har Savoy sin første konsert på sju år. Men nå er dvalen over, Paul og Lauren Waaktaar-Savoy skal ut til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Paret har startet eget plateselskap og planlegger norgesturné. -  Vi har tatt for lett på promoteringen av de forrige albumene, denne gangen skal vi gjøre mer for å slå igjennom. Det skylder vi dette albumet, sier Paul.

De forrige Savoy-albumene har hatt svært sprikende salgskurver. Denne gangen er det slutt på at bandet sitter på ræva og venter på at verden skal ta kontakt. Savoy skal bli mer amerikanske, de skal stå hardere på og selge seg selv i langt større grad.

Lørdag opptrer de på Raumarock, og 13. august står Øyafestivalen for tur. Til høsten blir det stor norgesturné fra midten av september, og mange datoer er allerede på plass.

En ny start

Dagbladet møtte Paul og Lauren Waaktaar-Savoy og trommeslager Frode Unneland i New York tidligere i år.

Paret bor sammen med sønnen True August (6) i en ombygd squashhall i det ettertraktede området Soho på Manhattan. Heisen stopper inne i leiligheten. Kåken er et syn med flere meter til taket, store sofaer, brune tregulv med en prislapp på flere titalls millioner kroner. I beste MTV-ånd viser en leende Lauren fram soverommet, hvor en widescreen-tv trylles fram fra endestaven på senga med et lite klikk på fjernkontrollen.

Det er lett å forstå at det var låtskriveren Waaktaar som tjente mest på a-has år på toppen av pophaugen.

Både Morten Harket og Magne Furuholmen kommer med solo-skiver i år, mens Paul er trofast mot familieprosjektet Savoy. Etter å ha vært innom både Warner og EMI, har han og kona startet sitt eget plateselskap Eleventeen sammen med trommeslager Frode Unneland. Det nye albumet skal distribueres gjennom Universalselskapet Sonet. Releasedato er satt til 30. august. Tittelen «Savoy» har sin bakgrunn i at bandet ser på utgivelsen som en ny start.

Gitarfetisj

Albumet, som er mer lekent enn de fire foregående, er delvis spilt inn i studio i New York-leiligheten. Der kryr det av instrumenter, minst ti keyboard er det gjort plass til, på veggen henger 22 gitarer.

-  Og det er de som henger framme, sier Waaktaar og ler av sin egen gitarfetisj.

Vi går forbi badet med det som må være USAs største dusjhode, og kjøkkenet som Paul har tegnet selv, og setter oss i stua. Selv om Paul Waaktaar strengt tatt er en mann av få ord, så er det mulig å få sneket et par ting om skiva ut av ham. Hvorfor har de egentlig brukt så lang tid på det nye albumet?

-  Har det virkelig gått så lang tid? Vi var ferdige med et album for et år siden, men vi bare fortsatte å lage nye låter. En stund var vi også inne på tanken om et dobbeltalbum, men det har vi slått fra oss nå.

-  Vi har lært mye, da, skyter en smilende Lauren inn.

-   I think we are so damn good now! Vi har begynte å innse hva vi kan få til med stemmene våre, og som et band høres vi bedre ut, sier Paul.

Ekteparet Waaktaar-Savoy ser for seg framtida i New York. Denne høsten begynner sønnen på skolen i nabolaget.

Det er i det hele tatt mye fryd og gammen i den flotte Soho-leiligheten, til og med naboen Billy Corgan fra The Smashing Pumpkins har roet ned på festingen, nå er det bare en urokråke som ødelegger idyllen.

-   Claire Danes (kjent amerikansk skuespiller, journ.anm.) bor under oss, og hun har tydeligvis begynt å spille trommer. Sist uke hadde hun fest så hele leiligheten ristet. Hadde hun enda invitert oss, fleiper Lauren.

NY GIV: De forrige Savoy-albumene har hatt svært sprikende salgskurver. Denne gangen skal de selge seg selv i langt større grad. Dagbladet møtte gruppa i den ombygde squashhallen i Soho på Manhattan, der Lauren og Paul Waaktaar-Savoy bor. Her er paret sammen med trommeslager Frode Unneland i midten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!