Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sax døgnet rundt

En gang hvert andre år kommer Norges største verdensstjerne fram og møter pressen med ei ny plate. Så blir det stille. Jan Garbarek slipper ingen inn i sitt mystiske musikkunivers. Tror vi. - Det er ingen som spør, sukker Garbarek.

I musikkbransjen øker mytene i takt med antall solgte plater. Jan Garbarek har solgt millioner. Han kan bo i en leilighet på Frogner, ha hytte i Gudbrandsdalen, se fotball fra sofakroken mens han gumler kneipp med brunost så mye han vil. Nordmenn flest kjenner musikken, ikke mannen.

- Jeg er musiker 24 timer i døgnet, innrømmer Garbarek.

- Noen ganger ønsker jeg at jeg kunne koble ut, men det går ikke. Det er lyd overalt, selv i en fotballkamp.

Bootlegs i India

I disse dager slipper Jan Garbarek sin nye plate «Rites». Denne gangen har han så mye på hjertet at det ble et dobbeltalbum.

- Vanligvis har jeg mye mer stoff enn det jeg trenger, og det er alltid ting som blir lagt til side. Denne gangen ble det aller meste veldig bra.

Tittelen og noen av melodiene kom etter en ferie i India.
- Vi besøkte hinduenes hellige by Pushkar i Rajastan og hadde utsikt til innsjøen som er hjertet i samfunnet. Rundt sjøen foregår alle livets ritualer, fra klesvask til begravelser. Derav tittelen «Rites».

Garbarek hadde flere forunderlige opplevelser i India.

- En dag gikk vi forbi en bod med kassetter og musikk på full guffe. En av dem jeg reiste sammen med dultet meg i armen og spurte «Er ikke det deg, da, Jan?». Og det var det jammen. Jeg gikk bort til ham i luka og viste ham passet mitt, og plutselig skulle han omtrent kysse føttene mine, forteller Garbarek fornøyd.

Han kjøpte med seg noen av sine «egne» kassetter, som han aldri hadde sett før.

- Her har vi «Raagas & sags» , hvor Yan Garbarek and his sexophose spiller med N.F. Ali Khan, som det også er bilde av på coveret, peker han.

- Jeg har riktignok gitt ut ei plate som heter «Ragas & Sagas» hvor jeg spiller saksofon med U.F. Ali Khan, som er en helt annen musiker.

Lærer av Anja

På «Rites» har Garbarek tatt i bruk nye lydmetoder, som han har lært av datteren Anja.

- Jeg har mye bra utstyr hjemme som hun elsker å klå på. Og da plukker jeg opp litt her og der, vet du.

Til tross for mange forespørsler har han aldri undervist.

- Det er håpløst. For det første har jeg aldri hatt noen lærer selv, og har ingen mal å gå etter. For det andre ser jeg muligheter i hvert minste lille pip, og det er vel et heller dårlig utgangspunkt for en lærer.

Ekstrainntekten kan han unnvære, for han selger uhorvelig mange plater over hele verden. Den største suksessen er «Officium» fra 1994 med The Hilliard Ensemble, som har solgt 700000 eksemplarer.

<B>AKTUELL IGJEN:</B> Jan Garbarek gir i disse dager ut dobbeltalbumet &#171;Rites&#187;, som han har brukt de siste to årene på å lage.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling