Saxprat

Inn gjennom ørene til Jan Garbarek strømmer all slags støy og spetakkel. Ut av saxen kommer toner som selger. Den nye plata forventes å selge en halv million eksemplarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den nye plata di, «Rites», hva handler den om?

Meg, stort sett.

Det er jo ikke småtterier..

Selve komposisjonen «Rites» kom etter en ferietur jeg og familien hadde til hinduenes hellige by Pushkar i India for snart to år siden, sier Garbarek.

Byen er bygd rundt en liten innsjø, og der finner alle livets seremonier sted. Vi satt der, så på solnedgangen og videofilmet. Oransje sol og vannflate. Et bål ble tent. Kanskje var det en begravelse. Da kom jeg til å tenke på alle menneskets ritualer. Riter som har med selve livssyklusen å gjøre. Seinere, etter at jeg kom hjem, så jeg på videofilmen. Og da oppdaget jeg lydene: fuglesang i trærne, trommene i det fjerne, menneskestemmer og så videre. Det inntrykket ble begynnelsen til en ny plate.

JAN GARBAREK HAR SOLGT et par millioner skiver og blåst i hornet sitt nesten like mange steder. Men han viser ingen tegn til slitasje.

Hvilke utviklingstrekk i musikken pr 1998 interesserer deg?

Jeg tenker ikke slik.

Hvordan tenker du da?

Det som er interessant for meg, er alt jeg hører. Alt jeg hører, enten jeg vil eller ikke. For det er jo det som påvirker meg. Det meste av det man hører ønsker man kanskje ikke å høre, men man hører det likevel. Kanskje typen i leiligheten over meg hører på noe vanvittig teknomusikk - lyder jeg virkelig hater - men likevel påvirkes jeg av det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer