- Scarlett er helt vanvittig

Dagbladet.no møtte «Scarface»-skaperen.

 • Les anmeldelse av «The Black Dahlia» her

  VENEZIA (Dagbladet.no): - Jeg foretrekker triste historier framfor de lystbetonte. Det er litt som med opera. Det er trolig den italienske siden av meg, forteller Brian De Palma, en av Hollywoods mest berømte regissører, til Dagbladet.no.

  På rullebladet har han filmer som «Carrie» (1976), «Scarface» (1983), «De ubestikkelige» (1987) og «Mission: Impossible» (1996).

  Mørk mordhistorie


  Med The Black Dahlia, som har norsk premiere 2. juledag, har han laget en dyster film noir lagt til Los Angeles i 1947, med et de mest brutale mord i amerikansk kriminalhistorie som bakteppe.

  - Dette mordet på Elizabeth Short har pirret vår fantasi i tiår fordi det handler om en ung kvinne som prøver å få gjennombrudd i Hollywood, forteller De Palma.

  - Morden er ennå uløst, og det er forstyrrende når du ser hvordan liket hennes ble maltraktert.

  De Palma hørte om mordet for første gang en gang på 60-tallet. Da James Ellroy kom med sin bok «The Black Dahlia» i 1987 leste han den, og dermed var ideen om å lage film av kriminalmysteriet født.

  Mesterregissøren visste imidlertid at arbeidet ville bli komplisert.

  - Det som gjør den mest komplisert er at det er flere tråder som spinnes parallelt. Vi slet med å klippe den ned i to timer.


  Svak for Scarlett


  Rollelisten på «The Black Dahlia» er stjernespekket, med Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Mia Kirshner og Aaaron Eckhart.

  66-åringen er ikke mye i tvil om hvorfor han har så mange skjønnheter med i filmen.

  - Jeg elsker vakre kvinner. Jeg elsker å fotografere dem. Spesielt når de har en femme fatale-aroma. Scarlett Johansson møtte jeg på en fest for filmen «Hestehviskeren» (Scarletts gjennombruddsfilm fra 1998), da hun var fjorten år. Jeg likte henne umiddelbart.

  - Årevis senere, da jeg drev casting til denne filmen, og hadde en ledig kvinnerolle, tenkte jeg: Scarlett! Hun vil passe perfekt! Jeg tok en prat med henne, og hun likte manus. Det er helt vanvittig hvordan hun har klart å gå fra tenåringsstjerne til en ung, sexy «leading lady».


  Jobber med Capone-oppfølger


  De Palma, som har vært aktiv i Hollwood siden 60-tallet, mener at regissørene hadde mer makt tidligere.

  - På 1970-tallet var jo nærmest regissørene stjernene. Det har nok endret seg litt nå, vi har sett vår storhetstid. Nå er det vanskeligere å få gjort kompliserte filmer for et voksent publikum i Hollywood. Mitt problem er at jeg har storslåtte, visuelle ideer. Det koster penger, og er ikke alltid like enkle å gjennomføre.

  Den tilårskomne filmskaperen vurderer ikke å hvile på sine laurbær, og har på ingen måte planer om å trekke seg tilbake som pensjonist.

  - Jeg har fremdeles friske, visuelle ideer som jeg har lyst å se på et stort lerret. Jeg håper å regissere til jeg ikke kan stå på føttene lengre.

  For tiden jobber han med å lage en oppfølger til en av sine mest populære filmer, «De ubestikkelige» (1987), med arbeidstittelen «The Untouchables: Capone Rising».

  - Produsenten min har kommet opp med en ide om Capones vei til makten før han ble kongen av Chicago, og hans forhold til Sean Connery-karakteren. Det er i tiden før sammenstøtet med Eliot Ness. Sean Connerys karakter kommer i en yngre utgave, og forhåpentlig med irsk aksent denne gangen.

THE BLACK DAHLIA: Josh Hartnett og Scarlett Johansson i «The Black Dahlia» - den nye filmen til mesterregissør Brian De Palma, som forteller til Dagbladet.no at han er imponert over det Johansson har utrettet.
THE BLACK DAHLIA: Josh Hartnett og Scarlett Johansson i «The Black Dahlia» - den nye filmen til mesterregissør Brian De Palma, som forteller til Dagbladet.no at han er imponert over det Johansson har utrettet. Vis mer
SAY HELLO...: Brian De Palma og Al Pacino på settet til «Scarface».
DE PALMAS FAVORITT: Scarlett Johansson og Brian De Palma sammen på en av premierene på «The Black Dahlia».