Scarlett får superkrefter av smuglerdop

I Luc Bessons nyeste. SE TRAILER

(Filtermagasin.no): Scarlett Johansson har fått smaken på hardtslående roller.

Eventuelt så har Hollywoods filmskapere endelig sett potensialet hennes etter actionroller som Black Widow i Marvels filmunivers.

For tiden ruller hun på amerikanske kinolerret i «Captain America: The Winter Soldier» og Jonathan Glazers «Under the Skin», og snart utvider hun grensene for menneskelige handlinger i «Lucy», som slapp sin første trailer i natt.

Her spiller Johansson filmens tittelfigur, Lucy. Hun smugler et eksperimentelt dop for lysskye krefter, og får varene operert inn i en pose i magen.

- Bruker 10 prosent av hjernen
Da andre lysskye krefter banker henne opp for å få henne til å forklare hvor hun har gjort av hemmeligheten, lager de hull på posen og setter enorme egenskaper i sving.

Hun blir mer og mer overmenneskelig — og kanskje mindre og mindre menneskelig — idet medisinen åpner for bruk av en stadig større del av hjernen hennes.

Det som begynner som heftige kampsportevner, beveger seg etter hvert over i jedi-land. — Vi bruker i prinsippet 10 prosent av hjernen vår. Hva skjer når vi bruker mer?, sa regissør og manusforfatter Luc Besson om filmen i november.

Dette grunnpremisset er selvsagt en myte, selv når vi sover bruker vi minst 45 prosent, men hva gjør man ikke for å skape interessante sci-fi-univers?

I «Lucy» gjentar Morgan Freeman denne myten i rollen som verdens verste nevrologiekspert.

Men han er riktig nok i godt selskap, selv Albert Einstein sa dette — dog en gang rundt samme tid som Paul Hermann Müller vant en Nobelpris i medisin for det dødelige insektmiddelet DDT.

Jobbet med Sandberg og Rønning
Men nok om menneskefiendtlig vitenskapshistorie, la oss returnere til filmens verden. 
Siden 90-tallsklassikere som «Nikita», «Det femte element», «Joan of Arc» og «Léon» har Luc Besson vært litt opp og ned de siste årene.

Ved siden av «Minimoy»-animasjonsfilmene har han stort sett har han skrevet manus for heseblesende — men litt tomme — actionhistorier, som han lar unge europeiske filmskapere lage filmer av.

For eksempel Liam Neeson-serien «Taken», eller Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Bandidas» i 2004.

Kanskje kan han med «Lucy» returnere til gamle sci-fi-storkunster.

Filmen har norsk kinopremiere den 12. august.