Anmeldelse: «Marriage Story» på Netflix

Scarletts beste rolle

«Marriage Story» er Oscar-verdig.

STERK FILM: Dagbladets anmelder mener «Marriage Story» fortjener Oscar. Video: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Marriage Story»

Drama

Regi: Noah Baumbach
Skuespillere: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Julie Hagerty, Azhy Robertson
Premieredato: 29. november (kino), 6. desember (Netflix)

«Et knusende godt drama.»
Se alle anmeldelser

FILM: «Marriage Story» åpner utsøkt ironisk. Nesten like ironisk som tittelen vil vise seg å være.

Gjennom en montasje får vi innblikk i hva paret Charlie og Nicole ser i hverandre. Hun ser: En stilig, dedikert mann, som spiser som om noen truer med å rappe måltidet fra han. Han ser: En lekende, dyktig kjæreste, som setter fra seg urørte tekopper overalt.

Men ikke la deg lure, for scenen er den mest romantiske i hele filmen.

Frasene deres er ikke hentet fra kjærlighetsbrev, men er et bestillingsverk fra en mekler. Og Nicole vil ikke engang lese opp sine punkter. Så hva gikk galt?

Det får heller vi ikke vite. Filmen utforsker et kjærlighetsforhold etter bruddet, når skilsmissepapirene skal leveres, logistikken skal gå opp og følelsene skal ryddes bort.

Premisset gir opphav til et råsterkt, mesterlig drama som knuser alle illusjoner om den vennskapelige skilsmissen. Som en av filmens advokater sier: Skilsmisse er som et dødsfall, bare uten et lik.

LEVERER: Hovedrolleinnehaverne Scarlett Johansson og Adam Driver. Foto: Wilson Webb / Netflix
LEVERER: Hovedrolleinnehaverne Scarlett Johansson og Adam Driver. Foto: Wilson Webb / Netflix Vis mer

Kyst mot kyst

Charlie (Adam Driver) er en selfmade man som har stablet sitt eget teaterkompani på bena. I ti år har han levd sammen med skuespilleren Nicole (Scarlett Johansson) i New York, som i sin storhetstid droppet teen actress-karrieren for å satse alt på Charlie og teateret.

Tonen dem imellom har gradvis vokst seg isende kald, det er som om de er smertefullt klar over at sønnen Henry (Azhy Robertson) er det eneste som binder dem sammen.

Et jobbtilbud på vestkysten er det som skal til for at Nicole og sønnen hopper på et fly, uten ønske om å vende tilbake.

Store deler av filmen utspiller seg nettopp her, i Nicoles barndomsstrøk i West-Hollywood. Her er menneskene så overflatiske at de står i stil med virkeligheten man kjenner fra et utall realityserier. Avstandene er bare for store, begeistringen for høylytt og latteren sitter mistenkelig løst. Og man kan ikke bare ta bena fatt, som er en av Charlies innvendinger mot å flytte dit.

Noah Baumbach har tidligere behandlet en skilsmisse i fabelaktige «The Squid and The Whale» (2005). Den var satt til Brooklyns bohemsstrøk, mens «Marriage Story» utspiller seg på den synlig rikere, men på mange måter blekere vestkysten.

Det demrer for oss at dragkampen ikke bare blir mellom Nicole og Charlie, men også mellom Los Angeles og New York, Hollywood og Broadway.

I NORGE: Stjerneskuespiller Scarlett Johansson ble sett gå inn og ut av en Joker-butikk på Sæbø i Ørsta. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Scener fra et ekteskap

Situasjonen blir desto verre når Nicole velger å bringe jussen inn på banen. Hun får tak i en dreven skilsmisseadvokat, spilt nesten for godt av Laura Dern, som velvillig kaster av seg hælene for å kjempe sin klients sak.

Charlie innser omsider at han må svare med samme mynt for å vinne omsorgsretten. Det vil koste paret dyrt, bokstavelig og personlig.

DYR I DRIFT: Laura Dern spiller skilsmisseadvokat i «Marriage Story». Foto: Wilson Webb / Netflix
DYR I DRIFT: Laura Dern spiller skilsmisseadvokat i «Marriage Story». Foto: Wilson Webb / Netflix Vis mer

I et så dialogstyrt kammerdrama må rolletolkningene virkelig sitte. Og det gjør de så absolutt her. Johansson og Driver får virkelig befestet seg som samtidens fineste skuespillere.

Det er oppløftende å se at Scarlett Johansson har lagt fra seg «Black Widow»-kostymet, for å fortsette der hun slapp etter tragiske «Match Point» (2005).

De spiller begge karrierens beste roller, som utforsker alle fasetter av sinne, anger og desperasjon. Det topper seg i filmens klimaks, hvor en rolig samtale gradvis vokser seg til et uhyre av en krangel.

Særlig vellykket er filmen når Charlies stoiske vesen slår sprekker. Hans nyinnflyttede, nakne leilighet likner plutselig mer på et emosjonelt laboratorium.

Love will tear us apart

Filmen er ikke bare opprivende, den rommer også mange finurlige, morsomme øyeblikk. Som når skilsmissepapirene blir komplett umulig å avlevere, for Charlies sjarm smitter nådeløst over på hele familien. Og når han, med sin nesten parodiske mørke stemme, impromptu synger en Broadway-låt i en mørk bar. Med overraskende stort hell.

Men la det være sagt: «Marriage Story» må for all del ikke forstås som en date- eller en feel good-film. Den tipper aldri over i feel bad, men smaker utvilsomt mer bittert enn søtt.

Spørsmålet er om man kommer seg helskinnet gjennom uten å ha tenkt seg noen tanker om eget kjærlighetsliv.

Man går neppe ut av kinoen med et smil om munnen, men kanskje med noen sannheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer