Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Scener fra et umulig ekteskap

Kampen for klimaet og vår egen oljeleting blir en stadig mer umulig kombinasjon. Vi kan jo se for oss hvordan dagens to store nyheter preget Erna Solbergs kontor.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Scene: Statsministerens kontor i dag morges. Vi tildeler statsekretær Sigbjørn Aanes en litt ufortjent helterolle, før han stiger over dørterskelen og inn i rommet):

«Erna, jeg har en dårlig nyhet, og en god.»

Erna er tøff, så hun svarer kjapt:

«Gi meg den dårlige først.»

«Ok, en arbeidsgruppe med 90 forskere, fagfellevurdert av 28 andre, legger i dag fram en ny rapport som skal presenteres for Arktisk råd. De har studert helt oppdaterte data om endringene i klimaet i Arktis, og konkluderer med at temperaturøkningen er mye mer dramatisk og går raskere enn selv de mest pessimistiske anslagene. Den arktiske vinteren kan se ut til å bli 13 grader varmere om 80 år. Havnivåstigningen blir høyere enn FNs klimapanel har anslått. Arktis vil bli isfritt om sommeren innen utgangen av 2030-tallet, to tiår før man trodde. Endringene i Arktis vil påvirke værsystemet i hele verden, til og med regtiden i Sørøst-Asia. Oppvarmingen av Arktis vil akselerere fram mot midten av århundret, uavhengig av hva verden gjør. Varmen er «låst inn» i klimasystemet på grunn av klimagasser vi allerede har sluppet ut, og på grunn av varme som er lagret i havet... og... »

«Ok, ok. Greit. Jeg skjønner. Hmm. Hvor mye mer havstigning?»

«25 centimeter mer totalt innen 2100. På toppen av det FNs klimapanel har anslått, så vi snakker nå om godt over én meter. Men det varierer mellom ulike regioner.»

«Hvor mye blir det i Bergen?»

«Anslagene varierer fra 50 cm til 70 cm fram mot 2100. Pluss 25 centimeter med denne nye rapporten, altså. Og så må du regne inn effekten av stormflom, som vil være på 1,4 meter.»

«Greit, det er jo ikke bra. Men vi kan jo jekke opp Bryggen i Bergen. Sett av noe penger til det. Hva med Oslo?»

«Litt mindre. Men der vil stormfloen ha større effekt.»

«Greit. Da kan vi være harde i pensjonsforhandlingene i Operaen. Den er jo kjørt uansett. Hvordan ser det ut internasjonalt?».

«Man frykter at områder med 1 milliarder mennesker er truet av stigende hav. Havstigning vil ødelegge dyrkbare områder, det samme vil mer tørke. Forsmaken ser vi på Afrikas horn nå, den største humanitære katastrofen siden FN ble grunnlagt i 1945. 20 millioner mennesker kan bli rammet av hungersnød. Flyktningekrisen i Syria vil bli småtterier i forhold til det som kan komme.»

«Ok. Minn meg på at jeg må ringe Sylvi (Listhaug, innvandrings- og integreringsminister). Ja, jeg vet hun er i permisjon, men hun driver og blogger. Kanskje hun kan skrive noe sånt som at vi har kontroll.»

«Ja, jo. Men så har du usikkerheten om issmeltingen i Antarktis. Med temperaturstigning og vedvarende smelting vil både den og Grønlandsisen på et eller annet tidspunkt nå et «tipping point». Forskerne kan ikke svare på når. Hvis hele Antarktis smelter vil det dreie seg om 70 meter havstigning.»

«Nå roter du, Sigbjørn. Nå sa du plutselig meter. Du mener vel centimeter.»

«Nei, meter. 70 meter. Hvis Grønlandsisen smelter vil den sørge for sju meter til.»

«Da flytter vi hovedstaden til Dovre. Det har jeg alltid hatt lyst til.»

«Ja. Men for å være alvorlig, Erna: Med sånne rapporter som denne nye til Arktisk råd må du være forberedt på at debatten om klimaendringer snart vil dreie seg om antall meter havstigning, ikke antall grader oppvarming»

«Hvorfor sier du dette? Nå må vi tenke oss litt om, her. Paris-avtalen er det viktigste politiske rammeverket. Det er det vi forholder oss til»

«Ja, men togradersmålet er dessverre umulig. Leste du ikke Cicero (klimaforskningsinstituttet, red. anm) sin gjennomgang i påska? De hadde tatt for seg hvor stor rolle karbonfangst og -lagring er i beregningene til FNs klimapanel. I dag har verden kapasitet til å fange og lagre 7,5 millioner tonn CO2 i året, mens klimapanelet har regnet inn at vi må fange og lagre 15 milliarder tonn CO2 i året innen 2060. Det var en smarting som skrev i Klassekampen før helgen at verden må åpne et nytt anlegg for CO2-fangst hver dag fram til 2060 for å nå målet.»

«Greit, greit! Skjønner. Ok! Det var da voldsomt! Hvordan skal jeg kunne forholde meg til dette. Dette er ikke noe jeg kan påvirke.»

(Pinlig stillhet.)

«Hva var den gode nyheten?»

«Oljedirektoratet dobler anslaget over uoppdagede olje- og gassressurser i Barentshavet

«Flottings! Ring Terje! (Søviknes, olje og energiminister)»

«Han er på saken. Statssekretæren hans har allerede uttalt til NTB at vi må begynne å borre, slik at vi kommer russerne i forkjøpet.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!