Sceneskrekken kunne kostet forestilling nesten 10 mill.

Han fikk hele Norge til å le. Det gjorde Rolv Wesenlund syk.

 SCENESKREKK:  Rolv Wesenlund slet alvorlig med sceneskrekk over store deler av sin fantastiske karriere. Her fra 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SCENESKREKK: Rolv Wesenlund slet alvorlig med sceneskrekk over store deler av sin fantastiske karriere. Her fra 2010. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Han var en av landets mest folkekjære komikere og skuespillere. Men det kostet Rolv Wesenlund mye å få oss til å gapskratte.

Det kommer fram i den autoriserte biografien om hans liv og virke med navnet «Rolv Wesenlund: ... og takk for det!». Boka utkommer snart og er skrevet av tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge.

Var ikke nær sine barn Wesenlund fikk aldri noe spesielt nært forhold til sine barn. Wesenlunds sønn Paal beskriver sin far som en «innesluttet mann» som turnerte og jobbet mye.

«Jeg forestiller meg at det at han selv ikke hadde opplevd et nært forhold til en far, gjorde det med nærhet til barna litt vanskelig for ham», blir Paal sitert på i boka, og legger til at det ikke var noe vondt i det. Det var bare slik han var.

Slet med sceneskrekk Wesenlund kjempet over store deler av hans karriere mot sceneskrekk. Til tider var sceneskrekken så ille at han på formiddagen før en forestilling samme kveld, meldte avbud.

I 1990 kunne Wesenlunds sceneskrekk kostet investorene til forestillingen «Den spanske flue» han hadde hovedrollen i, nesten 10 millioner kroner:

Komikeren meldte fra under prøvene til forestillingen at han hadde fått et akutt anfall av sceneskrekk.

Han søkte tilflukt i strandkanten i sitt hjemfylke Vestfold før han ble overtalt til å vende tilbake. Det gikk imidlertid ikke lang tid før Wesenlund på måtte ny måtte trekke seg.

Og nå kom han ikke tilbake. Rollen måtte besittes på nytt. Henki Kolstad ble hentet inn, og forestillingen ble en kjempesuksess, også økonomisk.

Åpenhjertig i brev 13 år tidligere ga han åpenhjertig uttrykk for sceneskrekken i et brev til flere sjefer ved Det Norske Teatret.

Han spilte tittelrollen i «Jeppe på berget» og hadde blitt innlagt på sykehus som følge av ryggplager. Det var i alle fall den offisielle versjonen.

«Jeppe og jeg er langt nede akkurat nå og har det ikke godt, noen av oss.»

 30 ÅR:  Rolv Wesenlund og kona Ruth som var gift i over 30 år før han gikk bort i august i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
30 ÅR: Rolv Wesenlund og kona Ruth som var gift i over 30 år før han gikk bort i august i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Videre i brevet beskriver han en tomhet han føler:

«Nå koster en forestilling meg så mye at jeg må sove dagene over for å makte det, og overskuddet redusert til et mentalt underskudd som gjør fysisk vondt å leve med. Akkurat nå er jeg tom, trett og redd.»

To tv-er Rolv Wesenlund gikk bort 18. august 2013, og ble gravlagt på statens bekostning. Hans siste leveår var preget av sykdom, men Wesenlund og kona tok seg tid til å la Dagbladet Magasinet intervjue dem i slutten av 2012.

Da avslørte de hemmeligheten bak et ekteskap som til slutt varte i over 30 år.

-To tv-er, sa Rolv Wesenlund.

-Ja, to tv-er, sa Ruth og nikket.

 MOR OG SØNN:  Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes og Aud Schønemann som moder'n. For mange er det slik han blir husket. Foto: SvT/Göteborg
MOR OG SØNN: Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes og Aud Schønemann som moder'n. For mange er det slik han blir husket. Foto: SvT/Göteborg Vis mer