GIR SEG: Espen Thoresen (50) greide ikke det Ricky Gervais skal ha greid i England - å få lytterne til å betale for radioprogrammer de laster ned på nett. Foto: SCANPIX
GIR SEG: Espen Thoresen (50) greide ikke det Ricky Gervais skal ha greid i England - å få lytterne til å betale for radioprogrammer de laster ned på nett. Foto: SCANPIXVis mer

Schau og Thoresen kaster inn håndkleet etter to uker

Podkast for en tier slo ikke an.

(Dagbladet.no): Etter to ukers produksjon har Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha (50) og Kristopher Schau (38) lagt ned sitt podkastbaserte radioprogram Folkemakt.

Konseptet ble lansert med brask, bram og Dagbladet.no som partner den 16. mars. Anarkistisk opprørsradio, varslet duoen, som ikke hadde lagd radio sammen siden glansdagene i NRK P3 for ti år siden.

Samtidig var de klare på at dersom folk ikke gadd å høre, skulle showet tas av lufta. Og uten at vi har fått Schau eller Thoresen i tale i dag, tyder mye på at det var akkurat det som skjedde.

Solgte 30 podkaster
- Vi tjente ikke mer enn vi kunne brukt opp i løpet av en time på Lorry, sier Geir E. Osnes i produksjonsselskapet Skyskraper.

Ifølge Dagbladet.nos utviklingsavdeling har ikke Folkemakt blitt lastet ned mer enn rundt 30 ganger, etter at den første gratisperioden var over. Komikerne tok en tier for hvert program, eller 99 kroner for et månedsabonnement.

Dagbladets nett- og mediekommentator Jan Omdahl er ikke overrasket.

- Det er fornuftig å utforske nye inntektsstrømmer og forretningsmodeller, men her fikk vi fortjent tyn av brukerne våre på Twitter og andre steder. Db.no har riktig nok bare vært distribusjonspartner, og har så vidt jeg vet verken bestemt pris eller konsept. Men brukerne opplever det jo langt på vei som vårt produkt, sier han.

- Podkast er per definisjon gratis
- Hovedproblemet var selvsagt at alt for få var villige til å betale for å høre på disse gutta. Det var mange som lastet ned de første gratisepisodene, men alt for få som tegnet abonnement.

- Podkast er nærmest per definisjon gratis. Da ble det nok i overkant freidig å be om det samme for denne ene daglige podcasten som det koster å tegne et premimumabonnement på Spotify, som gir deg all musikk i verden. At den ikke ble distribuert via iTunes, men måtte lastes ned manuelt til PC, hjalp nok heller ikke, sier Omdahl.

Osnes velger likevel å se på prosjektet som en nyttig lærdom.

- For oss har dette hele tiden vært et eksperiment som vi bare måtte prøve ut. Vi har hatt det gøy, vi har skaffet oss nyttig erfaring og dere skal ikke se bort i fra at vi kommer sterkt tilbake en gang i framtida, sier han.

Ville gifte seg
Blant stuntene Kristopher Schau og Espen Thoresen planla i forbindelse med Folkemakt, var å gifte seg for å rette søkelys på at gifte kan få skattefordeler dersom den ene forsørger den andre.

Bryllupet var planlagt til St. Hans og vekket oppmerksomhet i mediene, men det er uklart om det nå blir noe av.

Schau rakk også å fortelle historien om da han tisset på inventaret til en tidligere NRK-sjef, før programmet ble lagt ned.

VILLE GIFTE SEG: Kristopher Schau var klar for å gifte seg med komikerpartneren Espen Thoresen som en del av Folkemakt-konseptet. Nå er det lagt ned. Foto: SCANPIX
VILLE GIFTE SEG: Kristopher Schau var klar for å gifte seg med komikerpartneren Espen Thoresen som en del av Folkemakt-konseptet. Nå er det lagt ned. Foto: SCANPIX Vis mer