- Scheie best i VM

Hvem er VMs beste TV-kommentator, og hvilket drømmepar bør kommentere VM-finalen? Jon Herwig Carlsen er ikke i tvil: - Det er vanskelig å komme utenom gamle Arne, men vi har også mange nye kommentatorer som har imponert meg.

Kommentatorene

og TOMMY FOSSUM

Dagbladet skal kåre VMs beste TV-kommentator. Men vi trenger hjelp fra dere lesere. I tillegg kan du si din sterke mening om VM-sendingene. Blant Dagbladets ekspertpanel er det uenighet om hvem som er den beste, og det er vel ikke overraskende at Jon Herwig Carlsen har sin gode kollega Arne Scheie som favoritt.

- Arne vet så mye - og er sabla god, sier Carlsen, som er meget tilfreds med at han ikke er i Frankrike om dagen. Mens hans kolleger sliter i VM-landet, nyter Carlsen sommeren hjemme. I går nøt han sommersola sammen med en Pamela-look-alike i Holmenkollen.

- Går vi videre?

- Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig optimistisk. Brasil har ikke noe press på seg nå - og da kan de være styggfarlige. Det blir spennende å se, sier Carlsen, som innrømmer at han i grunnen er bare sånn måtelig interessert i fotball.

Tjernås og Eggen

Daglig leder og sjefpåvirker i GeelmuydenKiese, Hans Geelmuyden , er ikke i tvil om hvem som bør kommentere VM-finalen: Lars Tjernås og Nils Arne Eggen.

- Det virker som de virkelig har greie på hva de snakker om. Tjernås forklarer vanskelige fotballbegreper på en fin og rolig måte. Eggen er jo en svært fascinerende personlighet. Geelmuyden mener kommentatorene bør drive journalistikk og ikke underholdning.

- Det er ikke journalistikk kommentatorene bedriver. De er rene heiagjengen, ja, faktisk verre enn Wergeland, sier Geelmeyden.
Fotballentusiasten har heller ikke mye sans for NRKs VM-sendinger.

- Espen Graff er veldig kjedelig. Han sitter der på terassen og småpludrer. Hele sendingen blir for langdryg og kjedelig.

Overflødige

Dagbladets mediekritiker Markus Markusson mener NRKs innsats så langt er overveldende.

- Men det kan bli for mye av det gode, for eksempel når NRK bruker sendetid på å vise show fra Oslo Spektrum. De bør først og fremst konsentrere seg om kampene. Sendingene blir rett og slett for lange. Wesenlund er imidlertid et godt tilskudd når de først skal ha innslag som ikke dreier seg så mye om fotball.

- Hva kjennetegner en god kommentator?

- Kommentatoren skal være underordnet bildet som vises på skjermen. En god kommentator følger ballen og spillet. Jeg synes det blir litt for mye detaljkunnskap.

- Hvem bør kommentere VM-finalen?

- Der er jeg ikke i tvil: Arne Scheie er den beste, selv om han snakker litt for mye. Scheie bør kommentere finalene alene. Jeg synes sidekommentatorene er overflødige.

For tørt

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud , mener VM-kommentatorene stort sett fungerer bra.

- Men de må ha en begeistring for selve spillet. Av og til kan det bli for tørt og kjedelig. Under fotball-VM er det mange seere som ikke har så god fagkunnskap, og derfor er det viktig at spesielle fotballbegreper, som bakrom, blir forklart på en forståelig måte. Der ligger det et forbedringpotensial, mener Gripsrud, som har Arne Scheie som sin personlige favoritt-kommentator.