Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Schengen:

Schengen-motstanderne kan umulig vite hva de gjør

Hva tenker Schengen-motstanderne om at deres politikk kan gi et økonomisk tap på rundt 1/8 del av oljefondet hvert tiår?

PASSKØ: Ved en slutt på Schengen-samarbeidet, ville passkøene tårne seg opp for reiser mellom europeiske land. Estimater på kostnadene ved å reetablere grensene i Schengenområdet kan være så høye som 100 milliarder Euro over en tiårsperiode, skriver artikkelforfatteren. Foto: Arne V. Hoem
PASSKØ: Ved en slutt på Schengen-samarbeidet, ville passkøene tårne seg opp for reiser mellom europeiske land. Estimater på kostnadene ved å reetablere grensene i Schengenområdet kan være så høye som 100 milliarder Euro over en tiårsperiode, skriver artikkelforfatteren. Foto: Arne V. Hoem Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en reise til Alsace-Lorraine, det tidligere bestridte landområdet mellom Frankrike og Tyskland, ser jeg verdien av et grenseløst Europa i mye større grad enn før.

Tidligere var det krig og konflikt knyttet til regionen. I dag ble ikke engang billetten min sjekket på toget mellom grensebyene Strasbourg og Offenburg. Når det blir like ukomplisert å krysse landegrenser som kommunegrenser bygger man ikke bare ned fysiske grenser, men også mentale.

I Strasbourg har tysk og fransk kultur smeltet sammen. Det er samarbeid framfor konflikt som preger området. Det er kanskje en god grunn til at så mange institusjoner som fremmer samarbeid på tvers av landegrenser nettopp har sete i Strasbourg.

Det er ikke bare kulturelle og sosiale grunner til at fravær av grenser er bra. De kriminelle som tidligere i større grad kunne bli stoppet av grenser blir stadig mer profesjonelle og sofistikerte. I tillegg til at man kan betvile effektiviteten av tradisjonelle grenser er det enorme kostnader knyttet til å opprettholde grenser.

Estimater på kostnadene ved å reetablere grensene i Schengenområdet kan være så høye som 100 milliarder Euro over en tiårsperiode. Det tilsvarer nesten 1/8 del av det norske oljefondet. Disse pengene bør heller bli brukt på å sikre arbeid til flere europeere og til et mer effektivt samarbeid for bekjempelse av kriminalitet over landegrense.

I Norge er en rekke politikere motstandere av Schengen-avtalen. Hva er deres holdning til at deres politikk kan gi et økonomisk tap på rundt 1/8 del av oljefondet hvert tiår?

Kjære Schengen-motstandere, er ikke 100 milliarder Euro bedre brukt på å skape muligheter for en generasjon europeere som lider under arbeidsledighet enn å bygge opp grenser som skiller oss fra hverandre?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!