Schizofren psykiatri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAGBLADET PÅSKEAFTEN

skriver Greta Ericson og Ann Færden om det de mener er feil bruk av psykiatriske diagnoser fra journalister og offentlige personer. Dette bør ikke få stå uimotsagt.

Språk har ikke en iboende, essensiell betydning, som noen få «eier». Som aktive skapere av mening er vi mennesker med på å forme og omforme språket. At psykiatrien ønsker å ha monopol på visse ord er forståelig ut fra at den ønsker å beholde et skinn av vitenskapelighet.

Den franske tenkeren Michel Foucault sier at psykiatrisk praksis er moralsk fordømmelse ikledd positivismens myter. Og landsmannen Pierre Bourdieu hevder at det er den med makt i en relasjon som omdefinerer den undertryktes styrke, til «uforutsigbar naturkraft» og «driftenes vold».

Når Ericson og Færden

angivelig er så bekymret for stigmatisering, burde de se på det faktum at mennesker som kommer i kontakt med psykiatrien ofte opplever seg stigmatisert av nettopp psykiaternes og psykologenes diagnoser.

Det er således grunn til å anta at mennesker som sliter med livene sine ville hatt det bedre om psykiatrien sluttet med sin diagnostiseringsmani. Diagnoser er ikke noe som finnes i «naturen», men kontekstavhengige konstruksjoner som endres etter tidens smak og behag om rett og galt. Eksempelvis har det frisinnede Danmark fått dispensasjon til å droppe SM og transvestittisme som diagnoser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.